Spirale pufoase cu mere - Din bucatarie, cu pasiune

vineri, 3 octombrie 2014

Spirale pufoase cu mere

Nu stiu cum se intampla, insa, mie intotdeauna mi se pare ca aluaturile cu drojdie imi cresc exagerat. Adica, e ok ca sunt pufoase si moi, insa din ce forma vreau eu sa iasa, de atata crescut o cam nimeresc in altceva.

Ceea ce ar fi trebuit sa fie mai jos sunt un fel de spirale, cu umplutura de mere si scortisoara, reteta preluata in cadrul provocarii secrete de la Paula (enjoy desert). Au iesit ele un pic mai grasune decat ar fi trebuit insa sunt o idee grozava pentru abundenta de mere din acest sezon. 

Gazda provocarii din luna septembrie este Aura, stapana blogului Retete vechi si noi


Ingrediente

Pentru aluat
-500 gr faina
- 15 gr drojdie
- 250 ml lapte
- 2 galbenusuri
- 3 linguri zahar
-1 iaurt mic
- ulei pentru uns

Pentru umplutura
- 4 mere medii
- 3 linguri zahar
- 2 linguri amidon
- 2-3 linguri apa
- 1/2 lingurita scortisoara
-1 ou pentru uns
Preparare

Ca de obicei, va reamintesc, ca la aluaturile cu drojdie toate ingredientele trebuiesc pregatite din timp, sa fie la temperatura camerei. 
Incepem prin a dizolva drojdia si zaharul in putin lapte caldut. Lasam sa creasca cam 10 minute. 
Cernem faina intr-un castron, facem o adancitura in mijloc si adaugam galbenusurile si drojdia amestecata cu laptele si zaharul. Adaugam si iaurtul, putina vanilie sau coaja de lamaie (ce preferati), si incepem sa framantam un aluat omogen, nelipicios. Lasam aluatul la dospit pentru o ora. 

Cand aluatul s-a dospit il intindem, pe blatul uns cu ulei, intr-o foaie rotunda, groasa de aproximativ 1cm. Ungem si aluatul cu ulei, apoi il taiem in triunghiuri dar fara a ajunge pana la mijloc. Punem tringhiurile unul peste celalalt si lasam bila formata sa se odihneasca timp de 10 minute.


Pentru umplutura, curatam merele de coaja si apoi le taiem cubulete. Incingem o tigaie neaderenta si calim acolo merele impreuna cu zaharul si putina apa daca merele sunt mai putin zemoase. Amidonul il desfacem in 2-3 linguri de apa rece si apoi il adaugam peste mere si lasam sa dea cateva clocote. Luam tigaia de pe foc si adaugam un praf de scortisoara pentru aroma. Lasam sa se raceasca. 

Indindem bila de aluat intr-o foaie dreptunghiulara cam de jumatate de centimetru grosime. Punem umplutura pe toata suprafata foii, apoi impaturim in trei. Cu un cutit taiem fasii cam de 2-3 cm, pe care le apucam de capete si le rasucim usor in sens invers.

Le ungem cu ou batut si le coacem in cuptorul incins la 180 grade timp de 15-20 minute pana se rumenesc usor. 

Le scoatem si le pudram cu putin zahar. 



Daca va plac retetele mele si doriti sa fiti la curent cu postarile de pe blog va puteti abona la newsletter (coltul dreapta sus) sau ma puteti urmari pe Facebook.


Bon appetit!

3 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram