Nu stiu cum se intampla, insa, mie intotdeauna mi se pare ca aluaturile cu drojdie imi cresc exagerat. Adica, e ok ca sunt pufoase si moi, insa din ce forma vreau eu sa iasa, de atata crescut o cam nimeresc in altceva.
Ceea ce ar fi trebuit sa fie mai jos sunt un fel de spirale, cu umplutura de mere si scortisoara, reteta preluata in cadrul provocarii secrete de la Paula (enjoy desert). Au iesit ele un pic mai grasune decat ar fi trebuit insa sunt o idee grozava pentru abundenta de mere din acest sezon.
Gazda provocarii din luna septembrie este Aura, stapana blogului Retete vechi si noi.
Gazda provocarii din luna septembrie este Aura, stapana blogului Retete vechi si noi.
Ingrediente
Pentru aluat
-500 gr faina
- 15 gr drojdie
- 250 ml lapte
- 2 galbenusuri
- 3 linguri zahar
-1 iaurt mic
- ulei pentru uns
Pentru umplutura
- 4 mere medii
- 3 linguri zahar
- 2 linguri amidon
- 2-3 linguri apa
- 1/2 lingurita scortisoara
-1 ou pentru uns
Preparare
Ca de obicei, va reamintesc, ca la aluaturile cu drojdie toate ingredientele trebuiesc pregatite din timp, sa fie la temperatura camerei.
Incepem prin a dizolva drojdia si zaharul in putin lapte caldut. Lasam sa creasca cam 10 minute.
Cernem faina intr-un
castron, facem o adancitura in mijloc si adaugam galbenusurile
si drojdia amestecata cu laptele si zaharul. Adaugam si iaurtul, putina vanilie sau coaja de lamaie (ce preferati), si incepem sa framantam un
aluat omogen, nelipicios. Lasam aluatul la
dospit pentru o ora.
Cand aluatul s-a dospit
il intindem, pe blatul uns cu ulei, intr-o foaie rotunda, groasa de
aproximativ 1cm. Ungem si aluatul cu ulei, apoi il taiem in triunghiuri
dar fara a ajunge pana la mijloc. Punem tringhiurile
unul peste celalalt si lasam bila formata sa se odihneasca timp
de 10 minute.
Pentru umplutura, curatam merele de coaja si apoi le
taiem cubulete. Incingem o tigaie neaderenta si calim acolo merele
impreuna cu zaharul si putina apa daca merele sunt mai putin zemoase. Amidonul il desfacem in 2-3 linguri de
apa rece si apoi il adaugam peste mere si lasam sa dea cateva clocote.
Luam tigaia de pe foc si adaugam un praf de scortisoara pentru aroma.
Lasam sa se raceasca.
Indindem bila de aluat intr-o foaie dreptunghiulara cam de jumatate de centimetru grosime. Punem umplutura pe toata suprafata foii, apoi impaturim in trei. Cu un cutit taiem fasii cam de 2-3 cm, pe care le apucam de capete si le rasucim usor in sens invers.
Le ungem cu ou batut si le coacem in cuptorul incins la 180 grade timp de 15-20 minute pana se rumenesc usor.
Le scoatem si le pudram cu putin zahar.
Indindem bila de aluat intr-o foaie dreptunghiulara cam de jumatate de centimetru grosime. Punem umplutura pe toata suprafata foii, apoi impaturim in trei. Cu un cutit taiem fasii cam de 2-3 cm, pe care le apucam de capete si le rasucim usor in sens invers.
Le ungem cu ou batut si le coacem in cuptorul incins la 180 grade timp de 15-20 minute pana se rumenesc usor.
Le scoatem si le pudram cu putin zahar.
Daca
va plac retetele mele si doriti sa fiti la curent cu postarile de pe blog va puteti abona la
newsletter (coltul dreapta sus) sau ma puteti urmari pe Facebook.
Bon appetit!
Ce delicioase sunt...Doua, trei as servi acum!
RăspundețiȘtergereMultumesc. Ti-as da cu draga inima Rocsy :)
ȘtergereHocus, pocus, preparatus! Cam asa ai facut, nu?
RăspundețiȘtergere