Babka, cozonacul polonez cu nuca si ciocolata - Din bucataria lui Micky

duminică, 4 martie 2018

Babka, cozonacul polonez cu nuca si ciocolata

Ar fi atat de multe de spus despre aceasta varianta de cozonac: aluat moale si pufos cu gust de unt si o umplutura delicioasa cu ciocolata amaruie si nuca crocanta. Seamana  la gust destul de mult cu cozonacul romanesc, insa difera modul de impletire, care din punctul meu de vedere este mai spectaculos. 

Reteta este penru doi cozonaci, nu foarte inalti si necesita ceva timp pentru preparare si dospire asa ca trebuie sa va apucati din timp, daca o faceti pentru vreo petrecere sau eveniment. Dar merita! Si timpul si efortul! 


Pentru reteta de cozonac polonez cu ciocolata avem nevoie de: 

Pentru aluat: 
- 550 g faina tip 000
- 3 oua mari 
- 100 g zahar 
- 120 ml lapte cald 
- un plic (7 g) drojdie uscata
- 150 g unt 80% grasime, moale 
- coaja rasa de la o portocala netratata

Pentru umplutura: 
- 100 g ciocolata cu min 60% cacao 
- 120 g unt 80% grasime 
- 100 g nuci tocate marunt 
- 50 g zahar pudra 
- 30 g cacao  


Cum se face babka cu nuca si ciocolata : 

Eu am facut aluatul la masina de paine, insa puteti sa il faceti la robotul de bucatarie dotat cu carlig de framantat sau de mana ca si cozonacul clasic insa efortul va fi unul pe masura. Pasii sunt similari indiferent de modul de  framantare ales. Dar am sa va explic metoda manuala.

Intr-un vas adanc cerneti faina la temperatura camerei, adaugati coaja rasa de portocala, zaharul, drojdia si amestecati.

Faceti o adancitura in mijloc si adaugati ouale si laptele si framantati pana obtineti un aluat omogen care incepe sa se desprinda de marginea vasului. 

Incorporati untul moale, putin cate putin, framantand in continuare pana ce aluatul devine elastic, untul este incorporat  si compozitia nu mai este lipicioasa. Daca ati transpirat inseamna ca ati facut treaba buna! 

Cand ati terminat de framantat transferati aluatul intr-un vas uns cu putin ulei si lasati sa creasca la temperatura camerei, acoperit cu folie alimentara, pana isi dubleaza volumul, cam doua ore. 

Cand aluatul a crescut, dati vasul la frigider timp de 30 minute. Avem nevoie ca aluatul sa fie rece cand il modelam, se va lucra mult mai bine. 

Cat timp aluatul sta la rece, ne apucam de umplutura. Topim ciocolata cu untul la bain-marie, apoi adaugam cacaua, zaharul pudra si nuca macinata. Oprim cam o lingura de nuca sa presaram deasupra.

Cand aluatul este rece si umplutura a ajuns la temperatura camerei, procedam la modelatul cozonacilor. 

Impartim compozitia in doua parti si intindem in foaie dreptunghiulara cam de 1 cm grosime. Partea mai ingusta trebuie sa fie cam cat de lungimea tavii de copt. 

Intindeti umplutura in mod egal pe fiecare bucata de aluat si rulati strans. Dati sulurile de aluat la frigider inca 30 minute sa se intareasca din nou aluatul si compozitia. In felul acesta cand le veti taia, va fi mai usor de manevrat. 




Tapetati doua forme cu hartie de copt. Scoateti sulurile de aluat din frigider si cu un cutit ascutit taiati-le in jumatate pe lung. Impletiti-le cu grija, cu umplutura in sus, ridicand fasiile de aluat, una peste cealalta. Asezati-le in tavi si lasati sa creasca la loc cald inca doua ore. V-am spus ca necesita timp si rabdare!

Cand au crescut mai presarati putina nuca deasupra si dati la cuptorul preincalzit la 180 grade C timp de 25-30 minute, pana trece testul cu scobitoarea. 

Lasati sa se raceasca in tavi 10 minute, apoi scoateti pe un gratar si raciti complet inainte de a le taia.  

Sursa de inspiratie


Bon appetit!

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram