Prajiturele cu vanilie, imbibate in sos ciocolata si tavalite prin fulgi de cocos - o combinatie castigatoare. Prajitura cunoscuta la noi sub denumirea de "prajitura tavalita" isi are originile in Australia si se numeste Lamingtons. Sunt nemaipomenite la petreceri, nelipsite de pe mesele de sarbatoare sau pur si simplu la o adunare cu prieteni dragi. Puteti de asemenea sa lipiti doua cate doua cu gem sau crema si apoi sa le treceti prin ciocolata si cocos.
Reteta face parte din seria provocarilor secrete si am preluat-o de la fetele de la Transylvanian Kitcken. Parada este organizata luna aceasta de draga mea Monica.
Ingrediente
Pentru blat
- 4 oua
- 100 g zahar
- 100 ml ulei
- 100 ml lapte
1 lingurita esenta de vanilie
- 200 g faina
- 1 praf de copt
Pentru sosul de ciocolata
- 300 g zahar
- 10 linguri lapte rece
- 50 g cacao
- 100 g unt
Extra
- 100 g fulgi nuca de cocos
Preparare
Inainte sa va apucati de prajitura aveti grija ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei. Preincalziti cuptorul la 180 grade C si pregatiti o tava cu hartie de copt.
Separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile spuma tare. Cand s-au intarit adaugati in ploaie zaharul si continuati sa mixati pana ce cristalele s-au topit si amestecul este lucios.
Amestecati galbenusurile cu uleiul, incet ca la maioneza. Adaugati apoi laptele, vanilia, praful de copt si faina. Omogenizati, apoi incorporati cu grija spuma de albusuri.
Puneti compozitia in tava si coaceti timp de 30-40 minute, pana trece testul cu scobitoarea. Scoateti din cuptor si raciti in tava. Cand s-a racit taiati prajitura in patrate potrivite ca marime, mai mici sau mai mari dupa cum va plac sau aveti chef.
Pregatiti sosul de ciocolata astfel: intr-un castron puneti zaharul, cacaua si laptele rece. Dati la microunde 2 minute pana ce se dizolva zaharul. Scoateti, amestecati si lasati cam 10 minute sa se raceasca. Puteti pune la fel de bine sosul pe foc si il lasati sa fiarba usor cateva clocote.
Cand s-a mai racit adaugati 100 g unt bucatele si amestecati pana ce se dizolva si rezulta un sos consistent si lucios.
Puneti fulgii de cocos pe o farfurie. Cu ajutorul unei furculite luati fiecare cub de prajitura, treceti-l prin sos, lasati-l putin sa se scurga excesul si apoi tavaliti prin fulgii de cocos. Procedati la fel cu toate bucatile de blat.
Pentru un rezultat mai bun, inainte de servire dati prajiturelele la frigider cam o ora. Glazura se va mai intari putin si prajitura are timp sa absoarba sosul de ciocolata. Cu alte cuvinte este mai buna dupa ce a stat putin la rece.
Daca
doriti sa fiti la curent cu postarile de pe blog va puteti abona la
newsletter (coltul dreapta sus) sau ma puteti urmari pe Facebook.
Delicioasă!
RăspundețiȘtergereCe bine arata!
RăspundețiȘtergereArata tare bine! Ne bucuram ca ti-a placut reteta :)
RăspundețiȘtergerece dimensiune are tava?
RăspundețiȘtergerecred ca in jur de 25x40 cm
Ștergere