Cunoscut la noi si ca tort buturuga, sau trunchi de copac, desertul provine din Franta secolului 19 si are denumirea de Bûche de Noël. Servita in preajma sarbatorilor de iarna, aceasta prajitura este de fapt o rulada cu crema atat la interior cat si la exterior si decorata astfel incat sa semene cu un trunchi de copac.
Ingrediente
Pentru blat
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 6 linguri ulei
- 5 linguri faina
- 3 linguri cacao
Pentru crema
- 180 g ciocolata amaruie min 60% cacao
- 200 ml smantana pentru frisca
Preparare
Preincalziti cuptorul la 180 grade C si pregatiti o tava mare, cam de dimensiunile tavii de aragaz, cu hartie de copt.
Separati albusurile de galbenusuri si bateti albusurile spuma tare. Daca intoarceti castronul si spuma se tine atunci este bine. Adaugati una cate una lingurile de zahar si mixati bine dupa fiecare.
Separat amestecati galbenusurile cu uleiul si adaugati-le peste albusurile batute. Incepand de acum nu mai folositi mixerul, doar o lingura sau spatula. Amestecati usor de jos in sus, prin rasturnare, adaugand si faina si cacaua. Omogenizati compozitia, fara sa exagerati; nu ne dorim sa se lase aluatul.
Intindeti cat mai uniform aluatul in tava pregatita si coaceti timp de 10-12 minute pana ce este coapta fara a fi uscata excesiv.
Cat se coace blatul facem crema. Incalziti usor pana aproape de fierbere smantana dulce, apoi luati-o de pe foc.
Rupeti ciocolata bucatele si adaugati-o la frisca. lasati sa stea cam 5-7 minute, apoi amestecati cu o lingura pana obtineti o crema lucioasa si omogena. Dati la frigider sa se raceasca complet.
Cand blatul este copt, rasturnati-l si rulati impreuna cu hartia de copt, apoi strangeti sulul intr-un prosop. Lasati sa se raceasca rulat.
Scoateti crema de la frigider si mixati-o cateva minute pana devine usor spumoasa. Desfaceti blatul rulat si cu grija dezlipiti hartia de copt.
Ungeti rulada cu crema si rulati, pastrand cateva linguri pentru deasupra. Taiati capetele si asezati-le unul pe lateral si altul deasupra.
Ornati rulada cu crema ramasa si trageti usor dare cu o furculita sa obtineti aspectul de coaja de copac.
Dati la frigider cateva ore inainte de a servi. Pentru un aspect usor nins puteti pudra cu putin zahar.
Reteta face parte din seria Provocarilor Secrete si este adaptata usor dupa reteta Stefaniei.Tot la Stefy pe blog o sa gasiti si parada retetelor din luna decembrie.
Bon appetit!
Un tablou cul(m)inar!!
RăspundețiȘtergereLa multi ani cu mult spor si creativitate in 2016!
RăspundețiȘtergere