Iepurasi pentru Paste (din aluat de cozonac) - Din bucatarie, cu pasiune

sâmbătă, 11 aprilie 2015

Iepurasi pentru Paste (din aluat de cozonac)





Una dintre cele mai mari mari sarbatori crestine o reprezinta Invierea Domnului, sau altfel spus Sarbatoarea Pastelui. Este un prilej de a trai clipe de bucurie si liniste alaturi de familie si cei dragi. 

Sarbatoarea Pastelui pentru cei mici inseamna venirea iepurasului cu multe cadouri, mai ales daca au fost cuminti. Si chiar daca este un obicei mai putin traditional iepurasul de Paste ii incanta pe cei mici si in egala  masura pe cei mari.


Cine este Iepurasul de Paste? 

Iepurasul vine din timpuri stravechi si a avut prima casuta pe meleagurile germane. Tot acolo s-au preparat pentru prima data dulciurile in forma de iepurasi, facute din aluat si zahar. 

Mai târziu, cofetarilor francezi le-a venit ideea sa faca oua din ciocolata. Plecând de la aceste inceputuri timide, Iepurasul a devenit mai indraznet si din an in an, a ajuns in casele tuturor copiilor, din toate tarile crestine. Astazi, Iepurasul este considerat cea mai mare placere a copiilor, similara cu sosirea lui Mos Craciun. 

Dincolo de aceste lucruri, Pastele ramane cea mai importanta sarbatoare religioasa a crestinatatii. Are o incarcatura spirituala deosebita si este indicat sa i-o transmitem copilului, cat mai pe intelesul lui. 




Cu siguranta fiecare dintre voi aveti vreo reteta preferata de cozonac. Daca nu aveti inspiratie pe moment, puteti folosi reteta de cozonac pufos de aici.

Impartiti aluatul in zece bucati aproximativ egale. Fiecare bucata impartiti-o in trei: una mai mica pentru codita, una mai mare pentru corp si cea mijlocie o folosim sa modelam capul iepurasului. 

Pentru codita iepurasului facem o minga mingiuta. Pentru corp, luam bucata de aluat si formam un snur caruia ii dam o forma de melc. Pentru cap formam ca un fel de lacrima pe care o taiem cu foarfeca la capatul mai lat si formam doua urechiuse. 

Asezam iepurasii ca in imaginea de mai jos, ii ungem cu ou batut si punem o stafida pe post de ochi. 

Coacem iepurasii 20 minute la 180 grade pana ce sunt gata. 







Sarbatori luminate dragii mei!

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram