Sa faci paste de casa este foarte distractiv. Si ca sa ma distrez pana la capat mi-am luat si masina de paste. Insa nu este obligatorie. Sun sigura ca multi dintre voi sunteti familiarizati cu reteta de taitei de casa deja. Tot ce aveti nevoie sunt doar doua ingrediente: faina si oua (de preferat de casa, daca se poate).
Ingrediente
- 2-3 oua
- faina cat cuprinde
Preparare
Nu va dau cantitati exacte. Sfatul meu este sa incercati cu un singur ou mai intai, vedeti ce iese si apoi repetati reteta daca doriti mai multe paste.
Cantitatea de faina necesara pentru un ou este de aproximativ o cana. Aceasta poate sa difere in functie de marimea ouălor, de umiditatea făinii sau chiar de umiditatea din cameră. Incepeti prin a aseza faina intr-o gramajoara direct pe blatul de lucru. Faceti o gropita in mijloc si spargeti ouale in ea. Bateti ouale cu o furculita si incepeti sa framantati adaugand faina din exterior spre interior. Framantati pana obtineti un aluat elastic, nelipicios cu care se poate lucra usor.
Puneti aluatul obtinut intr-o punga si lasati-l sa se odihneasca aproximativ o ora.
Scoateti aluatul si impartiti-l in bucati mai mici. Aplatizati fiecare bucata de aluat cu ajutorul mainilor, obtinand niste discuri.
De aici incolo sunt doua variante: cea de mana sau cea de masina. Rezultatele sunt aproximativ aceleasi insa efortul depus difera.
Pentru varianta de mana intindeti aluatul cu sucitorul cat de subtire puteti. Ajutati-va mereu de faina. Rulati-l apoi intr-un sul si cu ajutorul unui cutit taiati taitei de dimensiunea dorita. Presarati faina si lasati-i sa se usuce pe blat.
Pentru varianta la masina de paste: treceti fiecare disc de aluat prin rolele masinii incepand cu cea mai mare, ajungand progresiv la grosimea dorita.
Lasati apoi fasiile de aluat aproximativ 10 minute sa se usuce usor. Vedeti ce frumos stau la uscat ?
Acum, fie le puteti taia si folosi la lasagna sau puteti face ravioli , fie le treceti prin partea care le franjureaza. Eu am facut fidea si taitei.Presarati cu faina si lasati sa se usuce pe blat inca cateva ore. Asta daca nu ii folositi imediat. Eu am pus si o parte in pungi la frigider, unde se pastreaza perfect cateva zile.
Cand ii fierbeti tineti cont de faptul ca fierb mult mai repede decat pastele uscate de cumparat.
Reteta face parte din seria Bucatar Curajos - etapa sarata si este propusa de Carmen de la My world in a jar.
Bon appetit!
Supe bune pastele facute in casa!
RăspundețiȘtergereArata bine!
RăspundețiȘtergereMmm.. ce bune sunt in supe si mancaruri..
RăspundețiȘtergereSe pastreaza si la congelator, daca mai raman, bineinteles!
RăspundețiȘtergere