Rotolo cu ricotta si spanac - Din bucatarie, cu pasiune

luni, 25 februarie 2013

Rotolo cu ricotta si spanac


Cand Angela ne-a propus aceasta reteta pentru provocarea Bucatar curajos din luna februarie, am crezut ca e ceva de pe alta planeta. Noroc cu provocarile astea, caci, la cat de conservatori sunt ai mei nu ar fi avut cum sa guste asemenea minunatii de pe taramuri latine. Rotolo di ricotta e spinaci este o rulada din foaie de taietei facuta in casa cu o umplutura de ricotta si spanac, fiarta, apoi data la cuptor cu unt si parmezan. Am invatat si eu, dupa ce am alergat mult dupa ricotta, ca ar fi oarecum similara cu urda noastra, asa ca, o puteti inlocui daca doriti sau nu gasiti ricotta.


Ingrediente: 
Pentru foaie: 
- 200 gr faina - 2 oua - apa - un praf de sare

Pentru umplutura: 
- 500 gr ricotta - 200 gr spanac - 1 ou - 50 gr parmezan - 50 gr unt - 1 ceapa mica - busuioc - nucsoara - sare si piper

Pentru sos: 
- 200 gr unt
- 100 gr parmezan
- salvie

Preparare:

Pentru foaie procedam ca la taietei: amestecam ouale cu faina, sarea si atata apa cat sa se lege aluatul si sa fie elastic. Lasam sa se odihneasca putin cat pregatim umplutura. Calim putin ceapa in unt si lasam sa s raceasca. Amestecam branza ricotta cu oul, parmezanul, sare, piper, nucsoara, busuioc. Adaugam si ceapa calita si apoi spanacul scurs bine de zeama si tocat marunt. Puteti folosi spanac congelat pe care il lasati la dezghetat si il scurgeti bine de zeama, sau puteti folosi spanac proaspat pe care il opariti, il tocati marunt si la fel il scurgeti bine. 
Intindeti in foaie subtire aluatul pregatit, dandu-i o forma dreptunghiulara. Intindeti compozitia de ricotta cu spanac, lasand un pic de loc liber pe margini, astfel incat atunci cand rulati sa nu iasa compozitia. Rulati compozitia strans, strangand capetele ca la ambalajele de bomboane. Puneti apoi rulada intr-un prosop de bucatarie (da, ati citit bine :)), spalat in apa cu otet inainte (sa nu aiba urme de detergent) si legati la capete cu sfoara. 
Puneti o oala cu apa si putina sare la fiert, apoi cand a inceput sa fiarba adaugati rulada infofolita bine in prosop. Fierbeti la foc mic cam 30-35 minute, avand grija sa fie acoperita de apa, eventual o mai intoarceti din cand in cand.




In timp ce fierbe pregatiti sosul. Intr-o craticioara topiti untul, adaugati parmezanul ras si putina salvie tocata marunt, proaspata sau uscata. Cand a fiert rulada scoateti si desfaceti cu grija prosopul, apoi taiati-o in felii potrivite. Eu le-am taiat mai subtiri decat Angela, dupa cum vedeti. Asezati-le in tava, apoi turnati sosul peste ele, presarati putin parmezan ras si dati la cuptor timp de 15 minute.


Chiar daca reteta este un pic mai complicata si migaloasa, rezultatul este pe masura.


Daca va plac retetele mele nu uitati sa dati like paginii de Facebook pentru a fi la curent cu noutatile si postarile de pe blog. 

Bon appetit!


2 comentarii:

  1. Cand am citit titlul retetei am avut acelasi gand: de pe alta planeta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna tare rulada!! Deja am o noua solicitare de la barbatamiu :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram