Budinca de orez cu portocale - Din bucatarie, cu pasiune

marți, 24 iunie 2014

Budinca de orez cu portocale

Budinca de orez cu portocale este o variatie bine venita la clasicul orez cu lapte. Iar aroma dulce acrisoara de portocale in combinatie cu gustul de vanilie da o nota deosebita preparatului, usor exotica as putea spune. Are doua straturi, unul de budinca de orez si unul de pandispan pufos, insiropate amandoua si decorata cu portocale. Poate trece foarte usor ca un desert festiv, fara prea multe batai de cap. 

Reteta face parte din seria Bucatar Curajos si este propusa de Cerasela de la Saffron and Dates



Ingrediente

 Pentru budinca: 
- 250 g orez cu bobul rotund 
- 1 l lapte
- sucul si coaja rasa de la o portocala
- 1 plic budinca de vanilie
- 2 oua
- 2 linguri faina
- 150g + 2 linguri de zahar
- 1 lingurita extract de vanilie

Pentru decor si sirop: 
-  1 portocala mai mare, 1 cana zahar, 2 cani apa



Preparare

Puneti 750 ml lapte la fiert la foc mic impreuna cu 150 g zahar. Cand incepe sa fiarba adaugati orezul spalat si scurs si lasati la foc mic pana absoarbe tot laptele. Nu uitati sa amestecati din cand in cand sa nu se afume sau sa se lipeasca.

Cat fierbe orezul amestecati praful de budinca cu restul de 250 ml lapte si dati cateva clocote pana incepe sa se ingroase compozitia.

Cand au fiert, atat budinca cat si orezul cu lapte, luati-le de pe foc si amestecati-le impreuna intr-un castron. Adaugati si sucul si coaja de portocala si omogenizati compozitia cu o lingura.

Tapetati o forma cu hartie de copt si turnati compozitia de orez in ea, niveland suprafata.

Trecem apoi la stratul de pandispan. Separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile spuma cu zaharul. Adaugati usor faina si galbenusurile si omogenizati.

Varsati aluatul de pandispan peste orezul cu lapte din forma. Coaceti budinca timp de aproximativ 30 minute in cuptorul incins la 180 grade. 

Cat se coace budinca preparam portocalele pentru decor si siropul. Taiati o portocala (spalata bine) in felii. Puneti feliile de portocala impreuna cu doua cani de apa si zaharul la fiert. Cand incepe sa clocoteasca dati focul la minim si lasati pana scade la jumatate. Luati de pe foc.
 
Cand este gata scoateti budinca din cuptor si raciti usor. Rasturnati-o pe un platou (cu orezul in sus si pandispanul in jos).   Insiropati-o usor cu siropul de portocale intepand-o cu o scobitoare din loc in loc. Asezati feliile de portocala deasupra si dati la rece minim o ora inainte sa o serviti.



4 comentarii:

  1. Arata tare bine iar pozele sunt de-a dreptul delicioase!

    RăspundețiȘtergere
  2. O combinatie neasteptata, dar foarte interesanta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte buuuuuuuna budinca de orez cu portocale!
    La sirop am adaugat zeama de lamaie, ca sa mai tai din dulceata, desi am redus peste tot cantitatea de zahar.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram