Tort cu mere si crema de vanilie - Din bucatarie, cu pasiune

luni, 28 noiembrie 2011

Tort cu mere si crema de vanilie

 Un tort la care m-am gandit toata luna de cand a anuntat Xandrinne Provocarea lunii noiembrie. Ardeam de nerabdare sa fac ceva cu mere si am rasfoit retete pana in ultima clipa. 
Un desert facut pe ultima suta de metri ca trecea luna... spre disperarea sotului meu care imi cerea intruna tiramisu iar eu ii tot ziceam ca trebuie sa fac ceva cu mere sau hrean. El nu intelege ce e cu provocarea ... Of, barbatii astia, ce ne-am face fara ei !!!






Ingrediente:

Pentru blat:
- 2 galbenusuri
- 130 g zahar
- 130 g unt
- 200 g faina
- 1 lingurita praf de copt 
- 1 lingurita scortisoara
- 25 g miere

Pentru insiropat blatul: 
- 150 ml apa
- 100 g zahar
- esenta rom 

Pentru crema de vanilie:
- 70 ml lapte 
- esenta vanilie 
- 60 g zahar
- 3 galbenusuri 
- 250 g branza de vaci grasa 
- 2 plicuri gelatina
- 250 ml frisca lichida 

Pentru stratul de mere:
- 50 g unt 
- 6 mere frumoase
- 2 linguri zahar 
- 200 ml suc de mere 
- 1 pachet gelatina transparenta cu inghegare rapida


Preparare

Blatul: Bateti galbenusurile cu zaharul pana ce compozitia devine albicioasa.


Adaugati mierea si untul moale la temperatura camerei si amestecati.



Adaugati scortisoara, praful de copt si faina si amestecati.


Puneti compozitia de blat intr-o tava de tort cu pereti detasabili, cu diametrul de 26 cm, tapetata cu hartie de copt si coaceti 20 min la 160 grade. Asteptati 5 minute apoi scoateti din tava si raciti.



Crema de vanilie: bateti galbenusurile cu zaharul.


Incalziti laptele cu vanilia si varsati peste amestecul de oua. Puneti amestecul pe foc mic, amestecand continuu, pana cand crema se tine usor pe lingura. Nu fierbeti prea mult crema.


Raciti crema, apoi adaugati branza de vaci. 


 Preparati gelatina conform instructiunilor de pe pachet. Incorporati in amestecul de branza, impreuna cu frisca batuta nu foarte tare.


Puneti blatul racit si insiropat pe unh platou, apoi asezati din nou cercul de la tava.


Adaugati crema de vanilie si dati la rece cel putin doua ore.



Pentru compozitia de mere: Curatati de coaja si cotoare merele si taiati-le in opt. Incalziti untul intr-o tigaie si caliti merele pe ambele parti pana se inmoaie putin. Eu le-am cam facut praf, le-am lasat cam mult ...  Cand sunt aproape gata, adaugati zaharul si caramelizati-le putin.


Lasati sa se raceasca merele, apoi asezati-le deasupra cremei de vanilie, creand un model de floare. Mie nu prea mi-a iesit deoarece era cam moi merele. Preparati gelatina pentru suprafata cu sucul de mere. Turanti peste merele caramelizate cat este inca calduta deoarece se incheaga foarte repede.




Dati la frigider pentru inca cel putin doua ore, apoi serviti. A iesit un tort extraordinar de bun si aromat, care i-a dat pe spate pe scepticii mei mofturosi, care nu ar manca decat deserturi cu ciocolata ....



Bon appetit!


6 comentarii:

  1. Si pe-al meu l-am zapacit cu provocarea :)
    Multumesc pentru participare, foarte frumos ti-a iesit tortul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ieri a fost ziua mea,asa ce servesc o feliuta.Ador merele.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani draga mea, sa fii sanatoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mesaj pentru puiul lui Micky:
    LA MULTI ANI, ANDREI!! Sa cresti mare si sanatos!
    Te imbratisam cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. mmmmm mere si vanilie..periculos de bun trebuie sa fie!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram