vineri, 6 martie 2015

Shakshuka sau minunea orientala cu oua posate in sos de rosii


Prima data am auzit de Shakshuka acum cativa ani. Reteta de provenienta orientala este foarte raspandita in nordul Africii si in tarile arabe. Servita mai ales la micul dejun este o combinatie reusita de oua posate in sos picant de rosii si ardei.

Cu originea intens disputata de Algeria, Tunisia sau Israel, shakshuka ramane un fel de mancare care iti aduce zambetul pe buze si aduna oamenii in jurul mesei. 


Ingrediente

- 3-4 linguri ulei de masline
- 2 catei usturoi 
- 1 ceapa 
- 2 ardei grasi 
- 6 rosii potrivite bine coapte
- 1 lingura pasta de rosii (bulion) 
- 1 ardei  iute (sau putin praf de chilli)
- o jumatate de lingurita cimbru 
- o jumatate de lingurita chimen 
- sare, piper
- 4-5 oua 
- patrunjel proaspat


Preparare

Intr-o tigaie fara ulei, puneti semintele de chimen si lasati-le putin pana incepe sa se dezvolte aroma.

Adaugati uleiul de masline si ceapa tocata marunt. Lasati putin pana devine usor translucida si puneti si usturoiul tocat. Mai lasati 30 secunde si adaugati si ardeiul gras tocat. 

Rosiile tocati-le marunt si adaugati-le impreuna cu pasta de rosii, praful de chilli, cimbrul, sarea si piperul in tigaie.

Daca rosiile nu sunt foarte zemoase puneti cam 50 - 100 ml apa. Acoperiti si lasati sosul sa fiarba pana mai scade si legumele sunt patrunse. 

Dati focul mic si spargeti ouale cu grija, direct in sosul de rosii. Acoperiti si lasati sa fiarba pana ce ouale s-au inchegat insa sunt inca moi. 

Presarati cu patrunjel proaspat si serviti cu paine proaspata. 



Bon appetit!

4 comentarii:

  1. De cand vreau sa fac si eu reteta asta..

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani pentru 8 martie! sa ai o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunata reteta , am testat-o si mi-a placut mult
    LA MULTI ANI , ptr ziua de azi !

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata nemaipomenit! O explozie de culori, arome si texturi.

    RăspundețiȘtergere

Print

Etichete

Alb si negru (1) aluaturi (11) Aluaturi dulci si pufoase (17) ananas (2) aperitive (26) ardei (2) avocado (1) banane (7) bauturi (5) Biscuiti si fursecuri (20) bomboane (1) branza dulce (6) brownie (1) Bucatar Curajos (22) budinca (1) bulgur (1) busuioc (5) cacao (2) cafea (6) calatorii (1) capsuni (6) caramel (1) cartofi (10) Checuri (10) cheesecake (2) ciocolata (19) cirese (1) ciuperci (3) Clatite (7) coacaze (1) cocos (4) desert (129) dovleac (3) dovlecel (8) Dukan (4) Dulcete si gemuri (2) Dulciuri diverse (2) fara gluten (3) fara lactoza (2) feta (1) flori (2) fructe de padure (2) Ganduri diverse (9) gogosi (7) gogosi si alte dulciuri la tigaie (9) Gradina mea de la curte (5) gris (3) gustare (30) In camara (1) inghetate (2) lamaie (13) legume (12) leurda (1) linte (1) mac (1) maioneza (1) mancare (35) mascarpone (7) mazare (1) menta (6) mere (15) mic dejun (32) microunde (1) miere (1) morcov (3) muffins si cupcakes (6) napolitane (1) naut (1) negresa (2) nuca (7) nutella (1) omleta (1) orez (4) oua (2) ovaz (2) paine (8) Paine si aluaturi sarate (17) paste (8) patrunjel (1) pepene rosu (1) pere (2) piersici (2) pizza (1) portocale (7) prajituri (34) Prajituri cu fructe (16) Preparate cu carne de porc (2) Preparate cu peste (3) Preparate de post (18) prune (4) pui (14) raw (1) retete de Craciu (2) retete de sarbatori (2) retete dietetice (5) retete frantuzesti (4) retete unguresti (1) ricotta (1) rosii (3) rulade (2) salate (26) scortisoara (12) sfecla (1) smantana (1) spanac (5) stafide (1) struguri (2) Supe si ciorbe (4) Tarte si placinte (15) tiramisu (1) ton (1) torturi (9) trandafiri (1) trucuri si idei (2) turmeric (1) unt de arahide (1) varza (1) Virtual Hug (1) visine (2) wordless wednesday (5) zmeura (1)