O negresa pe gustul meu: densa, concentrata, cu o crema fina si glazura de ciocolata parfumata cu menta. Singurul incovenient ar fi ca este o adevarata bomba calorica, asa ca va rog frumos sa va abtineti de la a manca toata tava.
Reteta face parte din proiectul Bucatar Curajos si este propusa de Monica - o fata tare talentata in ale bucatariei si nu numai
Ingrediente
Pentru blat
-250 g unt
- 200 g zahar
- 50 g cacao
- 150 g mascarpone
- 3 oua
- 1 lingurita esenta vanilie
- 150 g faina
Pentru crema
- 100 g zahar pudra
- 350 g mascarpone
- 100 ml frisca lichida
- 1 plic gelatina
Pentru glazura
- 200 g ciocolata min 55% cacao
- 100 ml frisca lichida
- 50 g unt
Preparare
Incepem prin a pregati blatul. Topim untul la microunde sau pe baie de aburi. Adaugam in untul topit (si usor racit, sa nu fie fierbinte) zaharul si cacaua si amestecam bine.
Incorporam apoi 150 g mascarpone, cele 3 oua (cate unul pe rand), vanilia si in ultimul rand faina.
Incingem cuptorul la 180 grade C si coacem negresa cam 40 minute pana ce trece testul cu scobitoarea.Lasati prajitura sa se raceasca cam o ora (de preferat) inainte sa punem crema.
Pentru crema, batem 100 ml frisca lichida, adaugam apoi mascarpone si zaharul pudra. Preparam gelatina cu 50 ml apa (respectati instructiunile de pe pachet) si o incorporam la crema de mascarpone.
Turnam crema peste prajitura rece si nivelam. Mai dam la frigider o ora - doua pana se incheaga crema.
Pentru glazura rupem ciocolata in bucatele pe care le punem intr-un castron. Intr-un ibric punem untul impreuna cu 100 ml frisca lichida pe foc mic. Cand incepe sa fiarba luam de pe aragaz si varsam peste bucatile de ciocolata. Lasam sa stea cam 5 minute, timp in care se topeste ciocolata. Amestecam bine cu o lingura apoi pana obtinem o crema de ciocolata, fina si matasoasa. Eu am pus putina esenta de menta in ciocolata topita, mi s-a parut ca completeaza gustul de mascarpone.
Turnam glazura de ciocolata usor calduta peste crema de mascarpone si netezim suprafata. Dam la rece minim 3-4 ore sau peste noapte inainte de a servi.
Tineti prajitura la frigider, nu va doriti sa se inmoaie crema sau sa se topeasca ciocolata.
Bon appetit!
Si cum faci sa te abtii atatea ore cat trebuie sa stea la frigider?! Acesta mi se pare cel mai dificil pas din reteta :)
RăspundețiȘtergereSi iata ca am aflat pe pielea mea cum te abtii: cu greu! Am facut aceasta reteta sub forma de tort, respectand intocmai reteta si indicatiile si a iesit nemaipomenit! Multumesc pentru sfaturile aditionale, Miki!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ti-a iesit si mai ales ca v-a placut. xoxo M
Ștergere