miercuri, 18 ianuarie 2012

Patratele cu dovleac

O prajitura cu gust de placinta cu dovleac, care se vroia cu o textura de brownie, de-aia nu are praf de copt. Ce a iesit ? O prajitura densa si cremoasa cu parfum de dovleac si scortisoara care a disparut in doi timpi si trei miscari ... Si mi-a eliberat camara de un dovleac care ma incurca.




Ingrediente:

- 250 g faina 
- 2 lingurite scortisoara 
-1 lingurita pudra ghimbir
- 200 g unt topit si racit 
- 300 g zahar 
- 2 oua 
- 2 plicuri zahar vanilat
- 400 g piure de dovleac

Pentru deasupra :  2 linguri zahar + 1 lingurita scortisoara

Preparare

In primul rand incepem cu piureul de dovleac. Ca sa obtineti piure de dovleac sunt doua variante : una ce necesita fierbere si alta coacere.
Prima ar fi sa curatati dovleacul de coaja si seminte, sa il taiati bucati potrivite si sa il puneti la fiert intr-o oala cu apa. Dupa ce a fiert scoateti dovleacul, pasati-l cu mixerul, blender, robot sau ce nimeriti si lasati-l la scurs intr-o strecuratoare cam o ora. 
Eu am folosit a doua modalitate pentru ca mi se pare mai simpla. Deci, se ia una bucata dovleac frumos, se taie in doua, se curata de seminte si se aseaza intr-o tava, cu coaja in sus. Se da la cuptorul incins si se coace pana intra usor lama de cutit in el. Se scoate si se scobeste miezul copt cu ajutorul unei linguri. Foarte usor. Se paseaza si se scurge tot cam o ora. E foarte important sa fie bine scurs.
Apoi se poate folosi la prajituri, fursecuri, rulade si multe alte dulciuri cu dovleac. Daca nu il folositi pe tot il puteti congela pentru alte dati cand aveti nevoie.

Intr-un castron amestecati zaharul si untul, apoi adaugati zaharul vanilat si ouale si omogenzati bine. Adaugati si piureul de dovleac si amestecati. 
Separat cerneti faina si amestecati-o cu scortisoara si ghimbirul, apoi adaugati totul la amestecul precedent cu dovleac.



Puneti compozitia intr-o tava de 20*35cm aproximativ tapetata cu hartie de copt. Nivelati si pudrati cu amestecul de zahar si scortisoara. 


Coaceti la foc potrivit timp de aproximativ 30-40 minute.


Lasati sa se raceasca apoi taiati prajitura in patrate.



Bon appetit!

5 comentarii:

Print

Etichete

Alb si negru (1) aluaturi (11) Aluaturi dulci si pufoase (17) ananas (2) aperitive (26) ardei (2) avocado (1) banane (7) bauturi (5) Biscuiti si fursecuri (20) bomboane (1) branza dulce (6) brownie (1) Bucatar Curajos (22) budinca (1) bulgur (1) busuioc (5) cacao (2) cafea (6) calatorii (1) capsuni (6) caramel (1) cartofi (10) Checuri (10) cheesecake (2) ciocolata (19) cirese (1) ciuperci (3) Clatite (7) coacaze (1) cocos (4) desert (129) dovleac (3) dovlecel (8) Dukan (4) Dulcete si gemuri (2) Dulciuri diverse (2) fara gluten (3) fara lactoza (2) feta (1) flori (2) fructe de padure (2) Ganduri diverse (9) gogosi (7) gogosi si alte dulciuri la tigaie (9) Gradina mea de la curte (5) gris (3) gustare (30) In camara (1) inghetate (2) lamaie (13) legume (12) leurda (1) linte (1) mac (1) maioneza (1) mancare (35) mascarpone (7) mazare (1) menta (6) mere (15) mic dejun (32) microunde (1) miere (1) morcov (3) muffins si cupcakes (6) napolitane (1) naut (1) negresa (2) nuca (7) nutella (1) omleta (1) orez (4) oua (2) ovaz (2) paine (8) Paine si aluaturi sarate (17) paste (8) patrunjel (1) pepene rosu (1) pere (2) piersici (2) pizza (1) portocale (7) prajituri (34) Prajituri cu fructe (16) Preparate cu carne de porc (2) Preparate cu peste (3) Preparate de post (18) prune (4) pui (14) raw (1) retete de Craciu (2) retete de sarbatori (2) retete dietetice (5) retete frantuzesti (4) retete unguresti (1) ricotta (1) rosii (3) rulade (2) salate (26) scortisoara (12) sfecla (1) smantana (1) spanac (5) stafide (1) struguri (2) Supe si ciorbe (4) Tarte si placinte (15) tiramisu (1) ton (1) torturi (9) trandafiri (1) trucuri si idei (2) turmeric (1) unt de arahide (1) varza (1) Virtual Hug (1) visine (2) wordless wednesday (5) zmeura (1)