Cozonacei "in foi" cu zahar si scortisoara - Din bucataria lui Micky

duminică, 4 decembrie 2011

Cozonacei "in foi" cu zahar si scortisoara

Cum am intrat in luna decembrie si se apropie Sarbatorile, trebuia sa inceapa sa-mi miroasa a cozonac si scortisoara in casa ...
Asa ca am inceput sesiunea de dulciuri de Craciun cu un cozonac ce nu necesita mult efort si nici feliere. Asta ca se desface singurel in foi ... Gata cu vorba, o sa vedeti pe parcurs despre ce vorbesc.

Ingrediente: 

- 450 g faina 
- 60 g zahar 
- 60 g unt 
- 10 g sare 
- 1 pachetel drojdie uscata 
- 80 ml lapte 
- 60 ml apa
- 2 oua
- 1 lingura esenta vanilie 
- coaja de lamaie

Separat: 

- 150 g zahar 
- 40 g unt 
- 1 lingura scortisoara 

Preparare

Bateti ouale intr-un castron ca pentru omleta. Separat, incalziti laptele si apa, impreuna cu untul la microunde. Amestecul trebuie sa fie caldut, nu fierbinte. Adaugati ouale batute si esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie si amestecati.

Separat amestecati ingredientele uscate: faina, sarea, zaharul si drojdia. Aveti grija ca drojdia sa nu intre in contact cu sarea, alfel compozitia nu va mai creste suficient. 

Acum aveti doua variante: fie folositi masina de paine, la programul de aluat timp de o ora si jumatate, fie amestecati totul cu mana, tinand cont ca dupa ce omogenizati bine aluatul il lasati la crescut, int-un loc cald, ferit de curenti de aer timp de o ora si jumatate. Eu am folosit prima varianta cu masina de paine. 

Cat timp creste aluatul pregatiti umplutura: amestecati zaharul cu scortisoara intr-un castron. Separat topiti untul intr-o craticioara sau la microunde si lasati sa se raceasca. 

Cand aluatul a terminat de crescut, rasturnati-l pe blatul de lucru usor tapetat cu faina. Scoateti aerul din compozitie, framantand putin si apoi formati o minge si lasati-l 10 minute sa se odihneasca


Intindeti aluatul cu sucitorul formand un dreptunghi de aproximativ 50/30 cm.

Ungeti aluatul cu untul topit, apoi presarati amestecul de zahar si scortisoara.  

Taiati apoi in benzi de aprox 5-6 cm latime, pe care le suprapuneti, apoi taiati in patrate cu latura de 5-6 cm, ca in imagine.


Asezati-le in tava, fara sa le inghesuiti, deoarece vor mai creste. Lasati apoi tavile la crescut intr-un loc cald timp de inca 45 minute.


Incalziti cuptorul la 180 grade si coaceti timp de 25-30 minute. Lasati sa se raceasca in forma timp de 5 minute, apoi scoateti si raciti complet pe un gratar. Sau serviti cald, mai mult ca sigur nu veti avea rabdare sa se raceasca. 




Bon appetit!

11 comentarii:

  1. Alexandrina, nu au iesit chiar ca in reteta initiala, dar sunt foarte gustosi. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Doar vine Craciunul, trebuie sa incepem sa ne obisnuim de pe acum cu mirosul ... Nu de alta, dar sa nu ni se aplece atunci...

    RăspundețiȘtergere
  3. arata foarte bine si sigur sunt deliciosi, mai ales ca eu iubesc scortisoara! ♥ Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Grozav arata si nu mai zic de mirooosss,pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc Emily, si eu ador scortisoara!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu ma asteptam sa aiba asa impact. Multumesc frumos Flory!

    RăspundețiȘtergere
  7. ce frumos arata !!!! ... si eu ador perioada asta din an plina de bunatati la cuptor ;)... o saptamana frumoasa iti doresc !!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Aroma de scortisoara a ajuns pina aici la mine...miros imbietor !!!
    Arata tare bine...oare a mai ramas ceva pentru degustat ???
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred ca am nevoie de o demonstratie pe viu. Nu inteleg faza cu taiatul, impachetatul etc. :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram