Far breton - Din bucatarie, cu pasiune

miercuri, 26 martie 2014

Far breton

Nici farul din portul Constanta si nici bretonul din frunte nu au vreo treaba cu acest desert. Far breton este un desert traditional din regiunea Bretania (Franta). Un fel de clafoutis sau budinca cu prune uscate. Prima data am vazut reteta acum cativa ani. Inutil sa va spun ca m-a bantuit de atunci si pana acum. Si cum am pus mana pe prune uscate (pe care eu le ador), cum am si executat-o. 



 
Se face usor si rapid, mai mult stati sa se inmoaie prunele, dar merita. Compozitia este similara aluatului de clatite, putin mai subtire.

Cu cateva ore inainte sa faceti desertul, imbatati bine prunele in rom, coniac sau whisky. 



 



Ingrediente

- 250 g faina 
- 1 l lapte 
- 6 oua 
- 120 g unt 
- 1 lingurita extract vanilie 
300 g prune uscate 
- 50 ml rom (coniac sau whisky)
- extra: unt si zahar pentru uns tava


Preparare

Intr-un vas puneti untul topit impreuna cu zaharul si vanilia si amestecati bine. Adaugati ouale (intregi) si bateti din nou compozitia. Dupa ce s-au omogenizat ouale, adaugati alternativ faina si laptele pana obtineti o compozitie lichida, mai subtire decat la clatite. 

Pregatiti o forma termorezistenta si ungeti-o bine cu unt, apoi presarati zahar. Ca si cum ati tapeta-o cu faina inainte de coacere. Eu am copt in doua forme ca nu a incaput in una toata compozitia. Asezati apoi prunele inmuiate in rom pe fundul tavii cat mai uniform repartizate. Turnati cu grija aluatul, in asa fel incat sa nu deranjati prea tare prunele. Inainte sa bagati la cuptor mai presarati cateva linguri de zahar deasupra

Coaceti la 180 grade C timp de aproximativ o ora, pana ce devine auriu deasupra. Opriti cuptorul si mai lasati prajitura in cuptorul cald inca 30 minute. 

Puteti sa serviti cald sau rece. Parerea mea este ca e mai bun a doua zi, rece. Au timp sa se dezvolte si sa se aseze aromele. Pudrati cu scortisoara, va da un gust deosebit, in combinatie cu prunele si blatul cremos.


Bon appetit!

4 comentarii:

  1. Cat de bine arata!!! Iar combinatia de arome nu poate fi decat delicioasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu breton sau fara, arata demential acest desert, am sa o fac si eu! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un breton apetisant, foarte imbietor!

    RăspundețiȘtergere
  4. e super buna,as manca in fiecare zi.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram