februarie 2015 - Din bucataria lui Micky

marți, 24 februarie 2015

Prajitura cu banane, ulei de masline si multa ciocolata

Astazi este sarbatoarea dragostei, aia a noastra romaneasca, cu radacini si traditii vechi : Dragobetele. Nu am nimic cu Valentine's Day (aia importata), pentru o vesnic indragostita ca mine, orice ocazie de a sarbatori minunea iubirii este binevenita.

Si inca un motiv sa celebram dragostea ar fi sa oferim celor dragi ceva bun. Asa ca v-am adus pentru inspiratie o prajitura buna, cu banane sanatoase, ulei de masline (sa fie mai usoara) si multa, multa ciocolata. 

Reteta face parte din seria provocarilor secrete, organizata luna aceasta de Cerasela si este preluata de la Stefania.

Ingrediente

- 3 banane bine coapte
- 2 oua
- 120 ml lapte
- 250 ml apa calduta
- 275 g faina
- 200 g zahar
- 100 ml ulei
- 75 g cacao
- 1 ligurita esenta de vanilie

Pentru glazura
- 200 g ciocolata (75% cacao)
- 100 ml frisca lichida  




Preparare

Curatati bananele de coaja si zdrobiti-le cu furculita intr-un castron. Nu este nici o problema daca mai raman bucati mai mari.

Separati albusurile de galbenusuri si bateti albusurile spuma. 

Peste piureul de banane adaugati galbenusurile, uleiul de masline si omogenizati. Incorporati laptele si apa calduta, apoi vanilia. Amestecati bine. 

Cerneti faina impreuna cu cacaua, separat. Adaugati si zaharul si amestecati usor. Adaugati-le peste amestecul de mai sus si omogenizati. La sfarsit adaugati si albusurile batute spuma, usor, prin rasturnare, sa nu se lase compozitia. 

Reteta initiala continea si praf de copt. Eu nu am folosit, de aceea prajitura are un aspect mai degraba dens decat pufos. Daca doriti sa fie mai aerata, adaugati cam o lingurita de praf de copt in momentul in care puneti si faina.

Puneti compozitia intr-o tava de 24-26 cm diametru si coaceti la cuptorul preincalzit, la 175 grade C, timp de aproximativ 40-50 minute, pana trece testul cu scobitoarea. 

Lasati prajitura sa se raceasca complet inainte sa ii puneti glazura. 

Cand prajitura s-a racit, puteti sa preparati glazura. Rupeti ciocolata bucatele si puneti-o intr-un castron impreuna cu frisca lichida. Dati la microunde in transe de 30 secunde pana ce ciocolata incepe sa se topeasca. Amestecati pana ce compozitia devine lucioasa si omogena. 

Turnati glazura calduta peste prajitura si nivelati. Dati la frigider pana se intareste glazura inainte de a servi.


Bon appetit!

marți, 3 februarie 2015

Chec cu nuca, mar si dovlecel
Dovlecelul il consider o leguma minune - pentru ca o poti folosi atat in preparate sarate cat si dulci. Am facut un fel de chec sarat cu morcovi si dovlecei, apoi am facut muffins dulci cu dovlecei si busuioc, iar astazi i-am combinat cu mere, nuci si portocala intr-un chec ce abunda in arome. 


Reteta am preluat-o de pe blogul Elenei Toma si face parte din seria provocarilor secrete, organizata luna aceasta de Lili.


Ingrediente
- 200 g unt (la temperatura camerei)
- 200 g zahar
- 3 oua
- 1 dovlecel mic
- 1 mar mediu
- 1 lingura zeama de lamaie
- 250 g faina alba
- 1 lingurita rasa praf de copt
- coaja rasa de la o portocala
Preparare 
Preincalziti cuptorul la 200 grade C si pregatiti o tava cu hartie de copt.
Puneti untul impreuna cu zaharul intr-un vas si mixati pana ce zaharul este aproapte topit. 
Separati albusurile de galbenusuri. Incorporati galbenusurile, unul cate unul, in crema de unt, mixand bine dupa fiecare.
Dati marul si dovlecelul pe razatoarea mica si stropiti-le cu putina zeama de lamaie. Adaugati-le la crema de unt si amestecati. 
Incorporati la compozitia de mai sus faina, praful de copt si coaja de portocala rasa.
Bateti cele trei albusuri spuma si adaugati-le impreuna cu nucile tocate la compozitia de chec. Amestecati usor sa nu se lase albusul pana obtineti un amestec cat mai omogen. 
Puneti aluatul obtinut in tava pregatita si coaceti timp de aproximativ 35-40 minute, pana trece testul scobitorii.
Lasati sa se raceasca inainte de a taia (lucru pe care eu nu l-am respectat :) ).



Bon appetit!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram