Categorii

miercuri, 26 octombrie 2016

Schiacciata / Focacia cu struguri

Aaaah ... toamna cu ploi, frunze de toate culorile si minunatii struguri. I-am savurat in toate culorile:  albi, galbui, roze, sau intens albastrui, i-am facut must si i-am bagat in prajituri. Daca anii trecuti aveam in portofoliu reteta de prajitura cu  struguri si ulei de masline, anul acesta am facut obsesie pentru schiacciata. 

Schiacciata are originea in insorita Toscana si practic este o focacia dulce umpluta cu struguri rosii-albastrui. Nu va sfatuiescc sa folositi struguri albi la aceasta reteta, incercati sa gasiti struguri rosii intens aromati. Se preteaza cel mai bine. Si nu va feriti de samburi ca nu omoara pe nimeni!



Ingrediente

- 500 g faina 
- 400 ml apa calduta 
- 7 g drojdie uscata (sau 25 g proaspata)
- 5 linguri zahar 
- 4 linguri ulei de masline 
- aprox 300 g struguri 

Preparare

Cerneti faina intr-un castron. Dizolvati drojdia in apa calduta si lasati sa stea cam 10 minute pana se umfla. 

Amestecati drojdia in faina si adaugati si o lingura ulei. Framantati pana obtineti un aluat elastic si omogen. 

Lasati sa creasca timp de o ora, la loc cald, acoperit cu un servet, pana ce isi dubleaza volumul. 

Spalati si curatati strugurii, apoi cu un prosop de hartie uscati boabele. 

Cand aluatul a crescut intindeti-l in foaie de dimensiunea dubla a tavii. Facem acest lucru pentru ca il vom impaturi in doua. 

Pe jumatate din aluat puneti cam doua treimi din boabele de struguri, presarati zahar si ulei de masline, apoi acoperiti cu cealalta jumatate de aluat. 

Presarati deasupra restul boabelor de struguri, zahar si ulei de masline. Asezati aluatul in tava pregatita cu hartie de copt si coaceti in cuptorul preincalzit la 180 grade C timp de 25-30 minute. 

Lasati sa se raceasca inainte de a o taia in patrate. Pudrati cu zahar daca doriti si bucurati-va de miresmele toamnei. 







Bon appetit!

Un comentariu: