Categorii

joi, 12 martie 2015

Baghete integrale, fără gluten, fără frământare

Mi-a placut atat de mult painea fara gluten din postarea anterioara, incat nu m-am putut abtine sa nu incerc si faina integrala de la Schar. Asa ca am pregatit niste baghete cu faina fara gluten, peste care am presarat seminte de susan si de in, pentru un aport suplimentar de fibre. 

Reteta face parte din campania organizata de Schar si Gourmandelle despre care puteti afla mai multe detalii aici.


Despre aluatul fara gluten trebuie sa stiti ca nu este similar aluatului din faina de grau: nu este elastic, necesita o hidratare mai mare (mai multe lichide), are un aspect lipicios, nu creste la fel de mult ca cel cu gluten (faina de grau). Framantatul cu care suntem obisnuiti la faina de grau nu este necesar, acesta avand rolul de a dezvolta glutenul si de a da aspectul elastic al aluatului. 


Ingrediente

- 1 si 1/4 cana apa calduta
- 50 ml ulei
- 3 oua medii
- 10 g drojdie
- 1 lingurita otet
- 1 lingurita sare
- 1 lingura miere



Preparare

Despre aluatul fara gluten trebuie sa stiti ca nu este similar aluatului din faina de grau: nu este elastic, necesita o hidratare mai mare (mai multe lichide), are un aspect lipicios, nu creste la fel de mult ca cel cu gluten (faina de grau). Framantatul cu care suntem obisnuiti la faina de grau nu este necesar, acesta avand rolul de a dezvolta glutenul si de a da aspectul elastic al aluatului. 


Intr-un castron puneti faina alba si cea integrala, adaugati drojdia uscata si sarea si amestecati. 

Faceti o adancitura in mijloc, spargeti ouale, adaugati apa calduta, uleiul, otetul si mierea  si amestecati cu lingura pana ce compozitia devine omogena. Nu este necesar sa framantati, nici sa exagerati cu amestecatul, doar atat ca sa aiba un aspect omogen aluatul. 
Ungeti un vas cu ulei si puneti aluatul obtinut. Acoperiti vasul cu folie alimentara si lasati sa creasca la loc cald cam 30-40 minute. 
Cand aluatul a crescut, rasturnati-l cu grija pe blatul uns cu ulei si formati trei baghete. Aluatul va fi lipicios. Incercati a formati baghetele fara sa lucrati prea mult aluatul si fara s mai adaugati faina. 
Asezati baghetele pe o tava pregatita cu hartie de copt, in asa fel incat sa nu se atinga. Vedeti improvizatia facuta de mine din lipsa de tava speciala de baghete. 
Mai lasati painea sa creasca cam inca 20 minute. Presarati seminte sau putina faina daca doriti. Eu am pus pe una seminte de in, pe una susan si cea de-a treia am lasat-o simpla cu putina faina. Dati la cuptorul preincalzit la 220 grade C, timp de 20 minute. 

Cand baghetele sunt gata, lasati sa se raceassca complet inainte sa le serviti. 



Bon appetit!


2 comentarii:

  1. Buna ziua! Spuneți-mi va rog concret ce fel de faina fara gluten folositi? De orez, cocos, sau e cu totul altceva?

    RăspundețiȘtergere