Astazi este sarbatoarea dragostei, aia a noastra romaneasca, cu radacini si traditii vechi : Dragobetele. Nu am nimic cu Valentine's Day (aia importata), pentru o vesnic indragostita ca mine, orice ocazie de a sarbatori minunea iubirii este binevenita.
Si inca un motiv sa celebram dragostea ar fi sa oferim celor dragi ceva bun. Asa ca v-am adus pentru inspiratie o prajitura buna, cu banane sanatoase, ulei de masline (sa fie mai usoara) si multa, multa ciocolata.
Reteta face parte din seria provocarilor secrete, organizata luna aceasta de Cerasela si este preluata de la Stefania.
Ingrediente
- 3 banane bine coapte
- 2 oua
- 120 ml lapte
- 250 ml apa calduta
- 275 g faina
- 200 g zahar
- 100 ml ulei
- 75 g cacao
- 1 ligurita esenta de vanilie
- 2 oua
- 120 ml lapte
- 250 ml apa calduta
- 275 g faina
- 200 g zahar
- 100 ml ulei
- 75 g cacao
- 1 ligurita esenta de vanilie
Pentru glazura
- 200 g ciocolata (75% cacao)
- 100 ml frisca lichida
Preparare
Curatati bananele de coaja si zdrobiti-le cu furculita intr-un castron. Nu este nici o problema daca mai raman bucati mai mari.
Separati albusurile de galbenusuri si bateti albusurile spuma.
Peste piureul de banane adaugati galbenusurile, uleiul de masline si omogenizati. Incorporati laptele si apa calduta, apoi vanilia. Amestecati bine.
Cerneti faina impreuna cu cacaua, separat. Adaugati si zaharul si amestecati usor. Adaugati-le peste amestecul de mai sus si omogenizati. La sfarsit adaugati si albusurile batute spuma, usor, prin rasturnare, sa nu se lase compozitia.
Reteta initiala continea si praf de copt. Eu nu am folosit, de aceea prajitura are un aspect mai degraba dens decat pufos. Daca doriti sa fie mai aerata, adaugati cam o lingurita de praf de copt in momentul in care puneti si faina.
Puneti compozitia intr-o tava de 24-26 cm diametru si coaceti la cuptorul preincalzit, la 175 grade C, timp de aproximativ 40-50 minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Lasati prajitura sa se raceasca complet inainte sa ii puneti glazura.
Cand prajitura s-a racit, puteti sa preparati glazura. Rupeti ciocolata bucatele si puneti-o intr-un castron impreuna cu frisca lichida. Dati la microunde in transe de 30 secunde pana ce ciocolata incepe sa se topeasca. Amestecati pana ce compozitia devine lucioasa si omogena.
Turnati glazura calduta peste prajitura si nivelati. Dati la frigider pana se intareste glazura inainte de a servi.
Bon appetit!
Ce bine arata. Trebuie sa o fac si eu.
RăspundețiȘtergereArata fff bine. Cred ca este delicioasa!
RăspundețiȘtergere