iulie 2014 - Din bucatarie, cu pasiune

marți, 15 iulie 2014

Placinta cu visine si crema de gris
Imi place sa gatesc cu fructe si legume de sezon, sa profit de ce imi ofera gradina. In general fara complicatii,  retete lungi si alte cele. Timpul din pacate, niciodata nu tine cu mine. De aceea pe blog avem multe salate, la fel de multe prajituri, in general retete simple si delicioase. Si cum visinii mei anul acesta au fost darnici nu puteam sa las fructele degeaba, nu? 

Asa ca daca mai gasiti prin piete visine proaspete, sau daca nu, congelate prin magazine, va sfatuiesc sa incercati aceasta placinta. Sper sa va placa!



Ingrediente

- un pachet foi subtiri de placinta 
- 1 l lapte
- 9 linguri de gris 
- 250 g zahar 
- 2 oua 
- 2 pachete zahar vanilat 
- 1 kg visine 
- 250 ml ulei 



Preparare

Inainte de toate ne apucam de prepararea grisului cu lapte.

Puneti laptele la fiert impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Cand incepe sa fiarba dati focul mic si puneti grisul in ploaie (nu in ploaie afara, da?), amestecand cu un tel sau cu lingura sa nu faca cocoloase. Lasati la foc mic pana se ingroasa. Luati de pe foc si cat inca este cald adaugati cele doua oua batute usor. Amestecati bine si omogenizati compozitia. Lasati sa se raceasca. 

Cat se raceste grisul spalati si curatati visinele de samburi. Eu am folosit visine proaspete insa daca nu aveti sau nu este sezon puteti folosi la fel de bine si congelate.Sfatul meu este insa sa nu le dezghetati inainte. 

Scoateti foile de placinta din pachet si impartiti-le in trei. Vom face trei rulouri separate (a cate patru foi fiecare).

Intindeti prima foaie de placinta si ungeti-o cu ulei cu ajutorul unei pensule de bucatarie. Asezati deasupra ei a doua foaie si ungeti-o si pe aceasta. La fel procedati pana ajungeti la a patra foaie. 

Intindeti deasupra foilor unse o treime din compozitia de gris apoi presarati deasupra visinele fara samburi (la fel impartite in trei). 

Impaturiti marginile usor inauntru cam 1-2 cm sa nu se scurga compozitia. Rulati cu grija pe partea lunga, obtinand astfel un strudel pe care il asezati in tava cu partea impaturita in jos. 

Procedati la fel cu restul foilor, a grisului si a visinelor pana terminati cele trei rulouri.

Ungeti si deasupra cu ulei, apoi dati la cuptorul preincalzit la 200 grade C timp de aproximativ 30 minute. 

Lasati sa se raceasca complet inainte de a taia placinta. Pudrati cu zahar si serviti.


Sursa de inspiratie
Bon appetit!

vineri, 4 iulie 2014

Chec aperitiv cu sunca si ardei
Checul aperitiv/sarat e numai bun atunci cand sunteti in pana de idei in privinta micului dejun, sau a pachetelului de scoala sau serviciu, sau a unui aperitiv pentru o petrecere cu oameni dragi, sau asa pur si simplu.




Ingrediente

- 4 oua 
- 250 g faina 
- 4 linguri amidon 
- 1 pachet praf de copt 
- 400 ml lapte 
- 150 g sunca (tip Praga)
- 1 ardei gras rosu
- 1 lingurita oregano 
- sare, piper


Preparare

Preincalziti cuptorul la 180 grade C. Curatati si taiati ardeiul in cubulete mici. La fel procedati si cu sunca (eu am folosit de Praga, insa puteti pune si jambon sau muschi file, sau sunca de pui la fel de bine). 

Cu mixerul sau un tel bateti ouale intregi, adaugati faina, amidonul, praful de copt, sare si putin piper. Incorporati usor si laptele si puneti putin oregano daca va place. 

La final adaugati ardeiul si sunca tocate si amestecati usor compozitia cu o lingura.

Pregatiti o forma de copt si tapetati-o cu unt si faina sau hartie de copt. Varsati compozitia si nivelati. 

Coaceti checul timp de aproximativ 35-40 minute pana ce trece testul cu scobitoarea. Lasati sa se raceasca in forma inainte sa il scoateti. 

Daca nu il serviti pe tot, il puteti acoperi cu folie si pastra la frigider cateva zile.


Bon appetit!

joi, 3 iulie 2014

Salata cu pui si ardei la tigaie



Ingrediente

- o salata verde
- o ceapa potrivita 
- un ardei gras rosu 
- un piept de pui 
- sare, piper, zeama de lamaie 
- 2-3 linguri ulei


Curatati pieptul de pui si taiati-l fasiute mici. La fel taiati si ceapa si ardeiul rosu. Intr-o tigaie iningeti cateva linguri de ulei si prajiti fasiile de piept de pui. Scoateti si puneti deoparte. In uleiul ramas in tigaie adaugati ceapa si ardeiul tocate. Lasati pana se inmoaie apoi luati de pe foc. 

Curatati salata verde, taiati-o si repartizati-o pe farfurii de servit. Asezati deasupra pieptul de pui impreuna cu ceapa si ardeiul. 

Din zeama de lamaie, sare si piper faceti un dresing pe care il adaugati peste salata in momentul servirii. Eu nu am mai pus ulei deoarece legumele si puiul deja aveau de la prajit. 

Bon appetit!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram