Categorii

miercuri, 16 aprilie 2014

Gulyas unguresc (gulas de vita)

Gulyas-ul unguresc este o tocana traditionala cu carne de vita si ocazional cartofi. Exista mai multe variatiuni sau adaptari cu porc sau pui, cu diverse galuste. Ceea ce defineste insa acest fel de mancare este boiaua de ardei, mai dulce sau mai picanta, dupa cum va place, pusa la momentul potrivit in oala, aceea care da gustul de afumat, usor amarui mancarii.
Ceea ce americanii numesc comfort food noi zicem mancare de-ti incalzeste sufletul, de te satura si iti aduce amintiri, fiarta la foc mic, de savurat pe indelete si cu prieteni alaturi.

Nimic nu se compara cu bolboroseala mancarii fierte la ceaun, incet, cateva ore, timp in care astepti si bei putin vin rosu. Putin am zis! Nu sa ne imbatam pana e gata mancarea! O mancare in ton cu vremea de afara, dupa care te cuibaresti intr-un colt cu o carte buna si asculti ploaia cazand pe acoperis.



Ingrediente

- 600 g carne vita (pulpa manzat)
-  2 cepe 
- 2 catei de usturoi 
- 400 g rosii pasate
- 2 linguri bulion 
- 4 cartofi
- 1 lingura boia de ardei 
- 1 lingurita seminte de chimen 
- 2 foi de dafin 
- 1 lingurita zahar 
- 2-3 linguri ulei


Preparare

Tocati ceapa si usturoiul marunt. Puneti uleiul la incins intr-un ceaun sau vas cu fundul cat mai gros. Adaugati ceapa si usturoiul si lasati cateva minute pana ce se inmoaie putin.

Spalati, curatati carnea si taiati-o in bucati potrivite. Adaugati carnea in ceaun, acoperiti si lasati-o sa fiarba inabusit, la foc mic, amestecand din cand in cand. 

Cand s-a rumenit si a scazut zeama lasata, luati vasul de pe foc si adaugati boiaua de ardei. Amestecati sa se lipeasca de bucatile de carne si puneti inapoi pe foc. Puteti folosi atat boia dulce cat si iute, in functie de cat de picant va place.


Adaugati rosiile pasate, bulionul, sare, piper, foi de dafin si semintele de chimen. Puneti si o lingurita de zahar sa ia din aciditatea rosiilor.

Puneti apa sau supa de vita (de preferat) cat sa acopere cu 2 degete carnea si lasati sa fiarba la foc mic, acoperita cu capac cam o ora si jumatate, pana ce carnea este fiarta. Timpul de fierbere poate sa difere in functie de tipul de carne folosita. 

Curatati cartofii si taiati-i cuburi. Adaugati in ceaun si mai completati cu apa calda daca este cazul. Mai lasati cam 20 minute sau pana ce cartofii sunt fierti. 

Luati de pe foc si serviti alaturi de o salata verde.



Daca doriti sa fiti la curent cu postarile de pe blog va puteti abona la newsletter (coltul dreapta sus) sau ma puteti urmari pe Facebook.

Bon appetit!

4 comentarii:

  1. Practic imi ploua in gura :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asta e si ideea :) In momentul in care fotografiile mele dau senzatie de pofta si foame inseamna ca mi-am atins scopul. Love you!

      Ștergere
  2. Vai ce poftă îmi e! Noroc că am născut și nu mai e nici un risc!

    RăspundețiȘtergere