octombrie 2013 - Din bucatarie, cu pasiune

joi, 31 octombrie 2013

Salata de citrice cu fistic si menta
Am zis sa mai schimbam putin registrul de dulciuri si cu ceva mai usor, sa ne mentinem totusi in forma. Asa s-a nascut salata aceasta plina de vitamina C, numai buna in prag de anotimp ploios.



Reteta este foarte simpla : am luat o portocala mare, un grepfruit alb (sau rosu) si o lamaie. Le-am curatat de coaja, le-am taiat rondele si le-am asezat pe farfuria de servit. Am tocat putin fistic si cateva frunze proaspete de menta, apoi am stropit cu miere de albine sa mai luam din acreala citricelor. Asta e tot: simplu, rapid, delicios, bun si sanatos!

Bon appetit!
In alb si negru - octombrie 2013

miercuri, 30 octombrie 2013

Gem de pere si caramel
Am primit de la prieteni dragi cateva kilograme bune de pere, iar o parte din ele le-am transformat intr-un gem delicios. Reteta am adaptat-o plecand de la un gem cu piure de mere gasit pe net, adica aici. Mi s-a parut interesanta combinatia de caramel si fructe iar ceea ce a iesit mi-a depasit asteptarile.



Ingrediente: 

- 2.5 kg de pere
- 3 cani de zahar
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 esenta de rom (optional)


Preparare

Curatati perele de coaja, cotoare si seminte, taiati-le bucati si puneti-le la fiert impreuna cu o cana de apa. Daca perele sunt tari, sau nu sunt zemoase mai puteti pune putina apa. Fierbeti-le la foc mic cam 30 minute, pana se patrund bine si apa se evapora. Cand sunt fierte lasati-le sa se raceasca apoi pasati-le cu blenderul sau la robot pana obtineti un piure, mai mult sau mai putin fin, dupa preferinta. Eu am obtinut cam 5 cani (aproximativ de 250 ml) de piure de pere.
Intr-o oala cu fundul gros sau ceaun (ce aveti ) puneti 2 cani de zahar, o jumatate de cana de apa si zeama de lamaie. Lasati sa fiarba la foc mic pana ce devine auriu. Nu lasati sa se inchida caramelul prea mult la culoare ca devine amar. Adaugati cu grija piureul de pere si cealalta cana de zahar. Lasati sa fiarba la foc mic pana se ingroasa, cam 30 minute. Puneti si romul daca va place. Mie mi-a placut, deci am pus. 

Cand este gata si vasul este inca pe foc puneti in borcane curate si uscate, capsati si dati la cuptorul incins la foc mic cam 10 minute.Inchideti focul si lasati borcanele in cuptor pana se racesc.
Din cantitatile de mai sus mi-au iesit 3 borcane de 370 g.


Bon appetit!

luni, 28 octombrie 2013

Pulpe de pui pane
In sfarsit am descoperit secretul pulpelor de pui crocante, aurii, delicioase, si totusi patrunse si la interior. Omul cat traieste invata, iar de la Adela clar am ce invata. Reteta de fata face parte din seria provocarilor secrete lunare organizata luna aceasta chiar de Adela si al sau blog plin de retete (de unde mi-a fost cumplit de greu sa aleg doar una).



Ingrediente: 

- 9 pulpe inferioare de pui (ciocanele)
- 2 oua 
- sare, piper
- 100 g faina
- 100 g pesmet
- ulei pentru prajit


Preparare: 

Spalati si curatati bine pulpele de pui. Puneti-le la fiert in apa cu sare cam 20-30 minute, apoi scoteti-le si lasati-le sa se raceasca. Nu le fierbeti pana cade carnea de pe os, da? 
Bateti ouale cu putina sare si piper intr-un vas. Asezati pe o farfurie ntinsa faina si pe alta pesmetul. Tavaliti pulpele de pui fierte prin ou, apoi prin faina, iar prin ou si in ultimul rand prin pesmet. Prajiti-le in baie de ulei pana devin aurii si crocante. 
Serviti calde alaturi de o salata, iar daca vreti sa fiti de-a dreptul pacatosi trantiti si niste cartofi prajiti langa.





Bon appetit!

joi, 24 octombrie 2013

Inghetata dietetica cu dovleac

Cine spune ca toamna nu putem manca inghetata? Ba chiar de dieta si fara sa ne simtim vinovati sau vinovate. Astazi va arat o inghetata rapida, usor de facut si cu arome tomnatice de dovleac si scortisoara. Reteta o duc in vizita la Cristina pentru Provocarea Dulce Romanie din aceasta luna, provocare initiata de Mihaela inca din octombrie 2010.


Ingrediente: 

- 4 iaurturi 0% grasimi 
- 6-7 linguri piure de dovleac 
- indulcitor dupa gust (cam 4-5 linguri)
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita extract de vanilie 


Preparare

Incepem prin a prepara piureul de dovleac. Eu il folosesc la mai multe retete, il fac dintr-un dovleac intreg si il pun apoi la congelator in pungute, daca imi ramane. Se pastreaza foarte bine. Sa trecem la treaba: se ia un dovleac, se curata de coaja si seminte, se taie cuburi si se pune la fiert. Cand este gata se scurge si apoi se paseaza cu blenderul. Asta e o varianta, alta ar fi sa taiati dovleacul in doua, il curatati de seminte, pastrati coaja si il puneti in tava la cuptor cu partea taiata in jos. Se coace pana se inmoaie, se scoate apoi miezul cu ajutorul unei linguri si se paseaza. Cum alegeti sa-l faceti depinde de voi, rezultatul e acelasi : un piure fin si bun. 

Revenind la inghetata noastra, puneti iaurturile intr-un vas, adaugati indulcitorul, scortisoara, vanilia si piureul de dovleac. Indulcitorul difera in functie de fiecare brand in parte, verificati dupa gust sa fie cat trebuie. Mixati bine totul si dati la congelator minim 4 ore. Dupa prima jumatate de ora scoateti inghetata si mixati-o din nou, apoi dati din nou la rece. Repetati operatia de vreo 3-4 ori, astfel veti obtine o inghetata cremoasa, fara ace de gheata. Bineinteles daca dispuneti de o masina de inghetata lucrurile se schimba. Eu inca nu, dar e in plan in viitor. :)


Reteta este conforma cu dieta Dukan, incepand cu etapa de croaziera, zilele de PL (proteine + legume), desi o puteti savura la fel de bine si daca vreti sa mancati mai dietetic sau tineti la silueta.

Daca va plac retetele mele nu uitati sa dati like paginii de Facebook pentru a fi la curent cu noutatile si postarile de pe blog.

Bon appetit!



luni, 21 octombrie 2013

Tagliatelle cu sos cremos de ciuperci
Imi plac ciupercile foarte tare (mai ales daca sunt proaspete) iar in combinatia de fata sunt absolut senzationale. Sosul cremos impreuna cu aroma inconfundabila a ciupercilor, cu un pic de iz de usturoi si verdeta proaspata va vor cuceri in mod sigur. Pastele sunt cireasa de pe tort, care aduc tusa finala in aceasta reteta savuroasa.



Ingrediente : 
- 350 g paste tagliatelle
- 350 g ciuperci champignon proaspete
- 3-4 linguri ulei de masline
- 1 ceapa medie
- 4 catei de usturoi
- 200 ml smantana pentru gatit
- sare, piper
- patrunjel verde

Preparare

Fierbeti pastele al dente, scurgeti-le si clatiti-le cu apa rece.  Cat se fierb pastele pregatiti sosul. Puneti uleiul la incins intr-o tigaie si adaugati ceapa si usturoiul, tocate marunt. Lasati cat sa devina aurii si adaugati ciupercile curatate si taiate bucatele. Acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba inabusit pana se inmoaie ciupercile. 
Dati deoparte si adaugati in suvoi subtire smantana amestecand continuu sa se omogenizeze. Potriviti de sare si piper si mai dati inapoi la foc mic cateva clocote, cam 1-2 minute. 
Amestecati cu pastele si presarati patrunjel proaspat tocat. Serviti calde, eventual tineti farfuriile de servit la cald.





Daca va plac retetele mele nu uitati sa dati like paginii de Facebook pentru a fi la curent cu noutatile si postarile de pe blog.

Bon appetit!

vineri, 18 octombrie 2013

Clatita cu mere la cuptor
Un desert rapid, cu arome de toamna : mere si scortisoara. Se face in doi timpi si trei miscari, va umple casa de miresme imbietoare si va satisface pofta de dulce. Asa ca nu stati pe ganduri si incercati reteta!



Ingrediente: 
- 50 g unt 
- 4 mere
- 4 linguri zahar 
- 1 lingurita scortisoara 
- 3 oua mari 
- 125 ml lapte 
- 4 linguri faina 
- 1/4 lingurita praf de copt 
- zahar pudra 


Preparare

Curatati merele de coaja si taiati-le in sferturi. Amestecati zaharul cu scortisoara. Luati cam jumatate din amestec si puneti peste mere. Intr-o tigaie puneti untul la incins si caramelizati merele pana se inmoaie si devin aurii. Cand sunt gata asezati-le intr-o tava ce merge la cuptor, sau daca tigaia are coada metalica le puteti lasa chiar in ea. Separat, amestecati ouale cu laptele, zaharul si scortisoara ramasa, faina si praful de copt. Omogenizati bine si turnati amestecul peste merele caramelizate. Dati la cuptor, la foc mic, timp de 15-20 minute pana cand este gata. Serviti pudrata cu zahar.

Daca va plac retetele mele nu uitati sa dati like paginii de Facebook pentru a fi la curent cu noutatile si postarile de pe blog.

Bon appetit!

marți, 15 octombrie 2013

Cartofi crocanti la cuptor
Cui nu ii plac cartofii? Ne scot mereu din incurcatura cand nu stim ce sa gatim, sau cand nu avem timp. Si intotdeauna sunt la indemana. Cred ca multi dintre noi avem oricand prin camara macar un kilogram - doua de cartofi. 
Astazi va arat o reteta de cartofi crocanti la exterior, moi la interior si foarte aromati. Aaaa si neprajiti in baie de ulei! Nu ca nu ar avea oricum destule calorii.



Ingrediente: 

- 1.5 kg cartofi (mici sau medii)
- 4 catei de usturoi 
- 3 linguri ulei de masline 
- sare, piper, cimbru - dupa gust



Preparare: 

Curatati cartofii de coaja, spalati-i si taiati-i in doua. Puneti-i intr-un vas cu apa rece si lasati-i sa stea o jumatate de ora. Scoateti-i, uscati-i cu un servet de hartie, apoi puneti-i intr-un vas. Adaugati condimentele, usturoiul pisat si uleiul de masline. Amestecati, astfel incat sa se lipeasca toate cele de cartofi. 
Pregatiti o tava cu hartie de copt si asezati cartofii intr-un singur strat cu partea taiata in sus. Dati la cuptor la foc mediu timp de aproximativ 25 minute, apoi intoarcet-i pe partea cealalta si mai lasati-i timp de inca 10-15 minute. 
Scoateti si serviti calzi cu un pic de branza rasa deasupra.



Daca va plac retetele mele nu uitati sa dati like paginii de Facebook pentru a fi la curent cu noutatile si postarile de pe blog.

Bon appetit!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram