vineri, 26 iulie 2013

Tabouleh

E indicat vara (si nu numai) sa consumam cat mai multe salate, sa profitam de ce ne ofera gradina sau piata. Asa ca propunerea venita din partea Mihaelei pentru provocarea sarata Bucatar Curajos din aceasta luna a picat tocmai la fix.


Ingrediente:
- 3 legaturi patrunjel 
- 3 rosii 
- 1 legatura ceapa verde 
- 100 g bulgur 
- cateva frunze de menta proaspete 
- sucul de la o lamaie 
- 50 ml ulei de masline 
- sare, piper

Preparare: 

Punem o cana de apa la fiert si cand clocoteste turnati-o peste bugur. Acoperim si lasam 5 minute sa se umfle. Intre timp, tocam patrunjelul, menta si ceapa verde marunt si le punem intr-un castrom. Adaugam rosiile taiate cuburi, bulgurul, potrivim de sare si piper si stropim cu zeama de lamaie si ulei de masline. 

Daca va plac retetele mele nu uitati sa dati like paginii de Facebook pentru a fi la curent cu noutatile si postarile de pe blog. 

Bon appetit!

miercuri, 24 iulie 2013

Limonada cu mere si menta

Caldura mare mon cher! Si cum stateau cateva mere uitate printr-un colt de frigider iar menta din curte trebuia tunsa, am pus de o limonada racoritoare si aromata. 


Ingrediente : 
- 2 mere 
- 1 lamaie 
- frunze proaspete de menta 
- apa
- miere (optional)

Preparare: 

Spalati merele si taiati-le cuburi. Daca doriti puteti sa le decojiti. Eu prefer sa ma folosesc de tot fructul asa ca le-am lasat cu tot cu coaja. Tocati si menta si stoarceti sucul de lamaie. Puneti aceste ingrediente in blender si adaugati atata apa cat sa obtineti consistenta dorita, in functie de cat de fluid doriti. Puteti adauga miere sau zahar daca doriti sau merele sunt mai acre. Turnati in pahare si serviti imediat, deoarece merele oxideaza repede. 


Daca va plac retetele mele nu uitati sa dati like paginii de Facebook pentru a fi la curent cu noutatile si postarile de pe blog. 

Bon appetit!

sâmbătă, 20 iulie 2013

Prajitura cu visine si fulgi de ciocolata

Eram curioasa sa incerc o prajitura fara unt sau ulei, dar care sa nu iasa uscata. Asa ca am folosit smantana in loc de alte grasimi si prajitura a fost perfecta. Cum nu ne puteam decide daca sa fie cu fructe sau cu ciocolata am zis sa le combinam si sa vedem ce iese. Are o aroma absolut fantastica, nu te poti decide ce e mai bun, ciocolata delicioasa sau fructele zemoase. Pana sa ne dam seama s-a terminat tava. Lasa ca aflam data viitoare. 



Ingrediente:
- 4 oua 
- 150 g zahar 
- 150 g smantana 12% grasime
- 1 lingurita zeama de lamaie 
- un praf de sare
- 250 g faina 
- 1 lingurita praf de copt 
- 100 g ciocolata 60% cacao 
- 500 g visine (cantarite fara samburi, proaspete sau congelate)


Preparare

Amestecati impreuna faina, sarea, praful de copt si ciocolata taiata bucatele mici (sau data de pe razatoarea mare). Separati albusurile de galbenusuri si bateti albusurile spuma tare impreuna cu zeama de lamaie. In alt vas bateti cu mixerul galbenusurile impreuna cu zaharul, adaugati apoi smantana si omogenizati. Adaugati faina si amestecati pana este incorporata toata. Cu ajutorul unei spatule sau a unei linguri adaugati si albusurile batute, cu grija sa nu se lase compozitia. 
Turnati jumatate din compozitie intr-o tava de aproximativ 20x30 cm, asezati apoi visinele fara samburi si restul de aluat deasupra. 
Coaceti la cuptorul preincalzit la 180 grade C timp de aproximativ 40-45 minute. Lasati sa se raceasca, apoi pudrati cu zahar si taiati in bucati. 


Daca va plac retetele mele nu uitati sa dati like paginii de Facebook pentru a fi la curent cu noutatile si postarile de pe blog. 

Bon appetit!

miercuri, 17 iulie 2013

Prajitura cu branza si cacao

Prajitura de fata este un fel de negresa cu crema de branza. Este pufoasa si se face incredibil de repede. Stiti voi, genul de prajitura la care gasim ingredientele la indemana, luam un castron (hai doua) si o lingura, amestecam putin si gata la cuptor. 
Reteta face parte din seria provocarilor secrete lunare initiate de Ama, blogul repartizat mie fiind chiar al ei, de unde am ales prajiturica aceasta.



Ingrediente:
 
- 10 linguri de zahar
- 15 linguri de ulei
- 4 oua
- 200 ml lapte
- 15 linguri de faina
- 3 linguri de cacao
- 1 plic praf de copt
- 200 g branza de vaci
- 1 ou
2-3 linguri zahar pudra



Preparare

Intr-un vas amestecati uleiul si zaharul, apoi incorporati unul cate unul cele patru oua. Adaugati laptele, amestecand in continuu, apoi faina, cacaua si praful de copt. 
Separat frecati branza de vaci cu oul si zaharul pudra. Puteti adauga si coaja de lamaie sau vanilie daca doriti. 
Tapetati o tava cu hartie de copt, apoi turnati compozitia cu cacao si nivelati. Cu ajutorul unei linguri asezati peste aluat gramajoare din crema de branza. Nu amestecati. 
Dati la cuptorul incins la 200 grade timp de aproximativ 35 minute. Supravegheati coacerea. 
Cand este gata raciti si taiati in bucati. Este o prajitura foarte pufoasa si in combinatie cu branza cremoasa este un deliciu. 



Daca va plac retetele mele nu uitati sa dati like paginii de Facebook pentru a fi la curent cu noutatile si postarile de pe blog. 

Bon appetit!

vineri, 5 iulie 2013

Tarta rustica cu sunca

Nu stiu daca e bine spus tarta, e mai degraba o painica - tarta. E pufoasa ca un corn, foarte satioasa si cu mare succes printre ai casei. Poate fi luata la pachet sau merge foarte bine la micul dejun cu un pahar de lapte sau iaurt.


Ingrediente:

Aluatul: 
- 300 g faina
- 15 g drojdie proaspata (aprox jumatate de cub)
- 100 ml iaurt 
- 1 ou 
- un praf de sare 
- 1 lingurita zahar
- 100 ml apa calduta 

Umplutura: 
- 200 g smantana
- 200 g sunca praga 
- 200 g cascaval


Preparare: 

Dizolvati drojdia in 100 ml apa calduta si lasati sa stea cam 10 minute. Separat, cerneti faina intr-un castron, adaugati zaharul, sarea, oul si iaurtul la temperatura camerei. Adaugati si drojdia si framantati pana obtineti un aluat elastic si omogen. Daca e nevoie mai adaugati putina faina. 
Lasati aluatul sa creasca la loc ferit de curenti de aer timp de aproximativ o ora. Cand a crescut impartiti aluatul in doua bucati egale si intindeti doua cercuri cat mai subtiri. Asezati pe  fiecare, in mijloc 100 g smantana, apoi 100 g sunca taiata cubulete si 100 g cascaval ras. Inchideti marginile, aducandu-le spre centru. Mai lasati-le sa creasca cam 20 minute.


Ungeti cu un ou batut si coaceti la cuptorul preincalzit la 200 grade cam 25-30 minute. Supravegheati coacerea. Este la fel de buna si calduta si rece a doua zi.


Daca va plac retetele mele nu uitati sa dati like paginii de Facebook pentru a fi la curent cu noutatile si postarile de pe blog. 

Bon appetit!

marți, 2 iulie 2013

Clafoutis aux cerises (clafoutis cu cirese)

Clafoutis este un desert frantuzesc pe baza de cirese negre si un aluat similar celui de clatite. Originar din orasul Limousin, acest desert se face in mod normal cu cirese intregi, avand o aroma speciala datorita samburilor. Mie mi-a fost teama de reactia celorlalti la gasitul samburilor asa ca le-am curatat. Se serveste caldut si pudrat cu zahar. Puteti inlocui ciresele cu alte fructe de vara, caz in care nu se mai numeste clafoutis ci "flaugnarde". Gata cu lectiile, va las cu reteta.



Ingrediente: 
- 500 g cirese
- 100 g zahar 
- 150 g faina 
- 3 oua 
- 300 ml lapte


Preparare: 

Curatati ciresele de samburi si asezati-le pe fundul unui vas termorezistent uns bine cu unt. Separat amestecati faina cu zaharul , apoi incorporati ouale si laptele, amestecand sa nu formati cocoloase. Turnati cu grija compozitia peste cirese si dati la cuptorul incins la 180 grade timp de 30-35 minute.
Serviti caldut pudrat cu zahar. Este foarte usor de facut, aromat si cremos.

Daca va plac retetele mele nu uitati sa dati like paginii de Facebook pentru a fi la curent cu noutatile si postarile de pe blog. 

Bon appetit!

Parada Bucatar Curajos

In luna iunie am avut placerea sa fiu gazda unei provocari minunate. De Bucatar curajos ati mai auzit la mine pe blog sau in alte parti. Cand s-a facut lista de participare asteptam cu sufletul la gura sa-mi revina partea dulce. Nu a fost asa cum speram, m-am ales cu partea sarata. Eram tare stresata caci nu ma consider experta in mancaruri sarate, ci mai degraba in dulciuri. Ce fac eu, ce le propun fetelor ? Sunt intrebari care m-au bantuit o perioada, apoi m-am linistit. Am zis ca fie ce-o fi, am intrat in hora asa ca joc pana la capat. Si pentru ca in grup sunt si vegetarieni, si pentru ca  este vara iar legumele sunt din belsug m-am oprit asupra tartei cu legume de mai jos.




Retetele colegilor de blogging au fost care mai de care mai frumoase si mai colorate, fiecare interpetare fiind unica, desi toate au plecat de la aceeasi reteta. Asa ca va invit  sa va delectati ochii cu o parada de tarte colorate si vesele!

In ordinea primirii lor se aliniaza la start: 




Print

Etichete

Alb si negru (1) aluaturi (11) Aluaturi dulci si pufoase (17) ananas (2) aperitive (26) ardei (2) avocado (1) banane (7) bauturi (5) Biscuiti si fursecuri (19) bomboane (1) branza dulce (5) brownie (1) Bucatar Curajos (22) budinca (1) bulgur (1) busuioc (5) cacao (2) cafea (6) calatorii (1) capsuni (6) caramel (1) cartofi (10) Checuri (10) cheesecake (2) ciocolata (19) cirese (1) ciuperci (3) Clatite (7) coacaze (1) cocos (4) desert (129) dovleac (3) dovlecel (8) Dukan (4) Dulcete si gemuri (2) Dulciuri diverse (2) fara gluten (3) fara lactoza (2) feta (1) flori (2) fructe de padure (2) Ganduri diverse (9) gogosi (7) gogosi si alte dulciuri la tigaie (9) Gradina mea de la curte (5) gris (3) gustare (29) In camara (1) inghetate (2) lamaie (12) legume (12) leurda (1) linte (1) mac (1) maioneza (1) mancare (35) mascarpone (7) mazare (1) menta (6) mere (15) mic dejun (32) microunde (1) miere (1) morcov (3) muffins si cupcakes (6) napolitane (1) naut (1) negresa (2) nuca (7) nutella (1) omleta (1) orez (4) oua (2) ovaz (2) paine (8) Paine si aluaturi sarate (17) paste (8) patrunjel (1) pepene rosu (1) pere (2) piersici (2) pizza (1) portocale (7) prajituri (34) Prajituri cu fructe (16) Preparate cu carne de porc (2) Preparate cu peste (3) Preparate de post (18) prune (4) pui (14) raw (1) retete de Craciu (2) retete de sarbatori (2) retete dietetice (5) retete frantuzesti (4) retete unguresti (1) ricotta (1) rosii (3) rulade (2) salate (26) scortisoara (12) sfecla (1) smantana (1) spanac (5) stafide (1) struguri (2) Supe si ciorbe (4) Tarte si placinte (15) tiramisu (1) ton (1) torturi (9) trandafiri (1) trucuri si idei (2) turmeric (1) unt de arahide (1) varza (1) Virtual Hug (1) visine (2) wordless wednesday (5) zmeura (1)