ianuarie 2013 - Din bucataria lui Micky

luni, 28 ianuarie 2013

Pancakes cu mere
Imi place sa mananc clatite sau pancakes, insa sa le fac nu ma prea omor. Pai, spuneti voi e corect, eu sa stau in picioare sa prajesc pe ambele parti fiecare clatituta in parte, si pana termin sa nu mai gasesc niciuna? Cam asa se intampla la noi in bucatarie, eu fac si altii mananca pe banda rulanta. 


Ingrediente: 

- 3 oua
- 1 1/2 cana lapte 
- 2 cani faina 
- 1 lingurita praf de copt
- un praf de sare 
- 1/4 cana zahar 
- 3 mere potrivite 
- vanilie 
- ulei pentru prajit 
- zahar pudra

Preparare: 

Bateti ouale intr-un vas impreuna cu laptele. Separat amestecati faina cu praful de copt, sarea si zaharul. Adaugati peste ouale batute cu lapte si omogenizati. Puneti si vanilia impreuna cu merele curatate de coaja si date pe razatoarea mare. Omogenizati compozitia. 
Puneti o tigaie la incins pe foc mic spre mediu. Turnati putin ulei cat sa acopere fundul tigaii. Puneti cu lingura din compozitia de clatite in tigaie si presati putin cu dosul la lingura.Daca sunt prea groase nu se vor face la mijloc. Lasati pe foc pana devin aurii apoi intoarceti pe partea cealalta. 
Scoateti pe un platou si pudrati cu zahar pudra. 




Bon appetit!

vineri, 25 ianuarie 2013

Pulpe de pui pe pat de varza
Prima editie sarata a provocarii Bucatar Curajos ne ademeneste cu blogul Adelei Zilahi, cevabun-cevadulce.blogspot.ro.Pentru aceasta data draga noastra Adela a ales o reteta delicioasa si anume pulpe de pui pe pat de varza
Va spun sincer ca in mintea mea eu asociam varza ori cu porc, ori o lasam de capul ei singurica. Insa puiul acesta m-a convins ca se poate si altfel. Sper sa va convinga si pe voi. 





Ingrediente: 
- 8 ciocanele
- 1 kg de varza alba cruda
- 1 ardei gras rosu
- 1 ceapa
- o legatura marar
  - 1 lingurita cimbru uscat
- 1 morcov
-  1 rosie
- sare, piper
- 50 ml apa
- 100 ml vin alb
- cateva linguri ulei
Condimente pentru pulpe - sare, piper, boia de ardei

Preparare: 


Spalati si curatati pulpele de pui, apoi frecati-le cu amestecul de condimente. Tocati varza si celelalte legume in bucati potrivite, dupa preferinta. Tocati si mararul. Amestecati varza, ceapa, ardeiul, morcovul si rosia, impreuna cu sarea, piperul si cimbrul. Asezati intr-un vas ce merge la cuptor varza. Asezati deasupra pulpele de pui si turnati apa, vinul si uleiul. 
Dati la cuptor timp de aprox 40 minute pana cand este gata.




Bon appetit!

miercuri, 23 ianuarie 2013

Quiche lorraine
Una dintre cele mai cunoscute tarte din lume, Quiche Lorraine este o clasica a bucatariei frantuzesti. 
Quiche lorraine este o tarta sarata cu umplutura bacon afumat, smantana, oua si branzeturi. 
Sunt multe variatii ale acestei tarte, ce contin ciuperci sau ceapa, ardei, sau chiar fructe de mare. 
Imi doream de mult sa fac aceasta tarta insa provocarea secreta de luna aceasta mi-a oferit motivul sa nu mai stau pe ganduri. Cand Ama mi-a repartizat blogul bonmotcuisine.eu, dupa o atenta rasfoire virtuala, am stiut clar ca am sa fac quiche lorraine
Va invit sa o incercati, si, sa va delectati cu deliciile bucatariei " a la francaise". 


Ingrediente:

Pentru crusta:
- 250 g faina
- 120 g unt rece
- 1 ou
- 3- 4 linguri lapte
- 1 lingura de gris
- un praf de sare

Pentru umplutura
- 250 g sunculita/bacon afumat
- 150 g cascaval 
-   250 g smantana grasa
- 5 oua
- sare, piper
- un praf nucsoara 
- 2 linguri ulei 

Preparare: 
 
 Pentru crusta amestecati faina cu sarea, adaugati untul rece, taiat bucatele. Cu varfurile degetelor framantati, aluatul trebuie sa aiba amestec de firimituri. Puneti si oul si laptele, in asa fel incat sa obtineti un aluat omogen. Dati la rece timp de o jumatate de ora. 
Intre timp pregatiti umplutura. Puneti uleiul intr-o tigaie si caliti sunca taiata bucatele. Scoateti si scurgeti pe un servet de hartie. 
Scoateti aluatul din frigider si intideti-l intr-o forma de tarta. Intepati-l cu furculita si presarati grisul, apoi asezati sunca pe fundul tartei. 

Presarati cascavalul ras peste sunca. Amestcati smantana cu ouale batute, sarea, piperul si nucsoara. Turnati amestecul in forma de tarta.


Dati la cuptor la foc potrivit timp de aprox 30 minute pana cand tarta este aurie si coapta. 


O puteti savura atat calda cat si rece. Daca va mai ramane merge foarte bine reincalzita la cuptor sau la microunde.


Bon appetit!

marți, 22 ianuarie 2013

Pate de ficat de pui
Satula de atatia conservanti si E-uri m-am decis sa incerc sa fac varianta de casa a pateului de ficat. Am fost placut surprinsa de gust (chiar de ficat :) ) si de consistenta. Vi-l recomand sa-l incercati cu draga inima. 


Ingrediente:

- 400 g ficat de pui
- 200 ml lapte 
- 4-5 linguri ulei de masline 
- 1 ceapa
- 2 catei de usturoi 
- 2 frunze de dafin 
- cimbru, sare, piper
- 50 ml vin alb sau coniac
- 80 g unt rece

Preparare: 

Spalati si curatati ficatul de pui, apoi puneti-l intr-un castron impreuna cu laptele si dati la rece 2-3 ore. Dupa ce trece timpul necesar, scoateti ficatul si scurgeti-l bine de lapte. Incingeti uleiul de masline intr-o tigaie, adaugati ceapa si caliti 3 minute. Puneti si usturoiul zdrobit si mai lasati cam inca un minut. Adaugati in tigaie si ficatul de pui, impreuna cu sarea, piperul, cimbrul si foile de dafin. Lasati la foc mic timp de aprox 5 minute, pana cand ficateii sunt rumeniti dar inca usor roz la mijloc. Sa nu ii ardeti. Turnati si vinul sau coniacul (eu am pus vin) si lasati sa fiarba pana se evapora tot lichidul. 
Dati de pe foc si raciti complet. Cand s-a racit, scoateti foile de dafin si dati amestecul la blender pana devine o pasta, apoi adaugati si untul rece. Aspectul ar trebui sa fie cremos si moale. Nu va faceti griji se va intari cand il dati la rece.
Puneti pateul in castronele si dati la rece, preferabil peste noapte, sa se intareasca untul. Este nemaipomenit la micul dejun, si unde mai pui si ca este sanatos!


Bon appetit!


duminică, 20 ianuarie 2013

Tortulete cu frisca si cafea
La an nou, provocare noua! Anul acesta am demarat impreuna cu un grup de bloggeri proiectul Bucatar curajos. Regulile sunt foarte simple, unul din membrii inscrisi la partcipare alege o reteta de pe blogul sau, iar ceilalti trebuie sa o faca si sa o posteze toti in aceeasi zi. Un fel de Daring Bakers pe planuri mioritice. Luna aceasta provocarea dulce ne-a lansat-o Paula de la Enjoy Dessert cu al sau minunat Capuccino chocolate cake. Va sfatuiesc sa urmariti si varianta orginala la ea pe blog, macar de dragul comparatiei! Eu una m-am indragostit la prima vedere de ce minunatii face fata aceasta. 
Ce a iesit in varianta mea se vede mai jos.Am respectat intocmai reteta si instructiunile Paulei, singura modificare fiind faptul  ca eu am ales sa le fac in varianta de tortulete individuale. Sper sa va placa!



Ingrediente:
Pentru blat:
-100 gr unt
-200 gr zahar
-3 oua mari
-50 ml lapte
-175 gr faina
-50 gr cacao
-1 plic praf de copt
-1/2 lingurita sare
-6 linguri cafea fierbinte
-1/2 lingurita scortisoara

Pentru crema: 

-100 gr ciocolata alba
-200 ml frisca lichida
-1 lingura cafea tare
-1 lingurita esenta de vanilie


Preparare:
Scoateti din timp untul si ouale pentru blat, in asa fel incat sa fie la temperatura camerei. Preincalziti cuptorul la 180 grade si pregatiti formele de copt. Eu am facut in 6 forme individuale cu diametrul de 7 cm. Puteti alege o forma cu diametrul de 18-20 cm si il taiati in doua dupa aceea.
Bateti untul moale cu zaharul timp de 10 minute, pana devine spumos. Adaugati apoi ouale pe rand, amestecand cam un minut dupa fiecare. Amestecati faina cu praful de copt, sarea, scortisoara si cacaua. Incorporati alternativ la compozitia anterioara, amestecul de faina si laptele. La sfarsit adaugati cafeaua (preparata, nu praf).
Puneti compozitia in formele unse si tapetate cu cacao.Coaceti cam 25-30 minute pentru o forma normala, facand testul cu scobitoarea. La mine a durat mai putin coacerea, datorita formelor mici. Nu uscati prea tare blaturile. Scoateti si raciti.



Intre timp sa ne apucam de crema. Rupeti ciocolata in bucati si amestecati-o cu jumatate din frisca lichida. Puneti pe foc mic si topiti ciocolata, pana cand amestecul devine omogen. Lasati sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei, apoi dati la congelator cam 30 minute. Intre timp bateti frisca  ramasa cu vanilia, pana se intareste. Adaugati apoi crema de ciocolata racita de la congelator si mixati in continuare. La sfarsit adaugati si cafeaua si mai bateti cam 2 minute. 
Pentru asamblarea torturilor am taiat blaturile in doua, sau chiar trei, am pus crema intre ele si deasupra, apoi am dat la rece cateva ore. Inainte de servire pudrati cu cacao. 


Si o sectiune delicioasa!


Bon appetit!

vineri, 18 ianuarie 2013

O paine frumoasa - postarea cu numarul 100
Astazi pentru mine e sarbatoare - am publicat postarea cu numarul 100.  

Nu ma gandeam neaparat ca voi ajunge aici cand am inceput coltul meu de internet, insa, acum stiu clar ca pana la cel putin 1000 nu am de gand sa ma opresc. Asa ca veti auzi destul de mult timp de mine, de acum incolo. 
Oricine altcineva ar fi sarbatorit cu vreun tort sau prajitura cu 7 feluri de creme si cu lumanare in varf. O sa vina si randul tortului cu alta ocazie Pana una alta o paine frumoasa, ca tot imi place mie sa framant si sa zboare faina in toate directiile. 
Nu e greu de facut, necesita un pic de timp si atentie la toti pasii de urmat, insa si rezultatele sunt pe masura, nu? Prea multa vorba strica si tind sa fac din asta cea mai lunga postare de pana acum. Sa trecem la treaba!

Ingrediente: 

- 25 g drojdie proaspata
- 250 ml lapte 
- 500 g faina 
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita sare 
- 2 oua batute usor
- 2 linguri ulei de masline (sau de floarea soarelui)
- 100 g unt topit si racit

Preparare

Cerneti faina si puneti-o intr-un vas. Dizolvati drojdia cu zaharul si 100 ml lapte caldut (nu fierbinte) si lasati-o sa stea cam 10 minute. faceti o gaura in mijlocul fainii si adaugati sarea, restul de lapte cald, uleiul, ouale batute si drojdia. Framantati pana obtineti un aluat elastic si omogen. Acoperiti cu un servet si lasati la loc cald si ferit de curenti de aer timp de o ora si jumatate. 
Cand a crescut, scoateti aluatul pe blatul de lucru si incepeti distractia. Mai intai impartiti aluatul in opt parti egale. Daca puteti face asta din ochi e bine, daca nu, folositi cantarul de bucatarie daca aveti. Eu am descoperit ca este un accesoriu foarte important in bucatarie (si nu este deloc scump). Lasati cele opt bile de aluat sa se odihneasca timp de 10 minute.


Intindeti fiecare bucata de aluat ca in imaginea de mai jos si ungeti-le cu untul topit si racit. Nu veti consuma tot untul, o parte va ramane, insa il folositi la finalul retetei. 
 Dupa aceasta suprapuneti doua cate doua obtinand patru bucati. Nu sunt eu prea buna la explicatii dar sper sa intelegeti din poze. 


Rulati pe partea lunga si formati 4 rulouri.  


Taiati capetele stanga / dreapta  si asezati-le cu partea taiata in jos. Bucatile ramase taiati-le ca in imagine, in triunghiuri.
 


Asezati intr-o forma rotunda, in mijloc capetele, ia pe margine asezati alternativ triunghiurile. Lasati sa creasca timp de inca jumatate de ora. Cand a crescut ungeti cu un ou batut si dati la cuptor timp de aprox 40 minute, pana cand este gata. Scoateti si ungeti cu untul ramas, acoperiti cu un servet si lasati 10 minute sa absoarba untul.

Este o paine gustoasa si de efect.


Si pentru ca este aluat dospit trimit reteta si la Susan la Yeastspotting!

Bon appetit!







miercuri, 16 ianuarie 2013

Chocolate crinkles
Pofteam la biscuitii astia de vreun an de zile si niciodata nu le venea randul. Mereu intervenea cate ceva si nu apucam sa ii fac. Pana acum! Dragii mei va prezint cei mai ciocolatosi, frumosi si doriti biscuiti!!!



Ingrediente:
- 4 oua 
- 125 ml ulei 
- 40 g cacao 
- 250 g zahar 
-  300 g faina
- 1 praf de copt 
- vanilie 
- zahar pudra

Preparare: 

Intr-un vas amestecati zaharul cu uleiul si cacaua. Frecati cam 5 minute pana obtineti un amestec lucios. Adaugati apoi ouale unul cate unul, amestecand dupa fiecare. La sfarsit incorporati vanilia, faina si praful de copt. 
Cand amestecul este omogen, acoperiti cu folie si dati la frigider timp de cel putin 4-5 ore sau peste noapte chiar.  

Cand a trecut timpul necesar, luati cu lingurita din compozitie si formati bilute de marime potrivita pe care le tavaliti prin zahar pudra din abundenta. 
Va veti murdari si veti fi lipicioase, credeti-ma, insa rezultatele sunt pe masura. Si incercati sa nu faceti ca mine sa mancati din compozitie asa cum este, ca nu mai aveti ce coace. Eu nu m-am putut abtine si am cam infulecat din crema aia ciocolatoasa ... 
  
Asezati biscuitii in tava cu hartie de copt, la distanta unul de altul deoarece se vor mai intinde la copt. Preincalziti cuptorul si coaceti la foc potrivit timp de 10-12 minute. Nu ii coaceti prea mult, altfel riscati sa fie tari.


Sunt extraordinari de buni, cu gust intens de ciocolata si extrem de aspectuosi. Dupa ce se racesc se mai intaresc putin. Noi i-am pastrat vreo 2-3 zile intr-o cutie inchisa si am observat ca s-au mai inmuiat putin in timp (parca erau chiar mai buni).


Bon appetit!


luni, 14 ianuarie 2013

Cubulete de porc pe pat de cartofi natur
Mancam carne de porc destul de rar, dar si cand mancam ... 



Ingrediente:

- 600 g pulpa de porc
- 200 ml vin alb 
- 1 ceapa
- 200 g bacon/sunca
- sare, piper, boia de ardei, cimbru
- 1 kg cartofi 
- 2-3 linguri ulei

Preparare

Curatati cartofii de coaja, taiati-i cuburi si puneti-i la fiert in apa cu sare. 
Cat fierb cartofii ne ocupam de carne. Spalati carnea si taiati-o in bucati potrivite. Condimentati cu sare piper, boia de ardei, cimbru sau cu ce considerati de cuviinta. Taiati ceapa si sunca cubulete si puneti-le in tigaia in care ati incins cateva linguri de ulei. Caliti cateva minute pana devine ceapa aurie, apoi adaugati carnea de porc. Lasati sa se rumeneasca cam 5 minute amestecand din cand in cand. Cand a prins culoare si v-au ametit miresmele ce vin din tigaie adaugati vinul si 100 ml apa. Lasati sa fiarba la foc mic pana se evapora tot lichidul si carnea este bine facuta. 
Pe o farfurie de servit asezati cartofii fierti si scursi si deasupra cubuletele de carne. Serviti cu mare pofta.


Bon appetit!

joi, 10 ianuarie 2013

Prajiturele turcesti cu iaurt
In tineretile mele cu ambitii in ale gatitului aveam un obicei pe care era internetului m-a cam facut sa-l uit. Tineam zeci de carnetele in care notam cu scris "extrem de caligrafic" retete. Vazute la televizor sau in reviste mai noi sau mai vechi, luate de pe la rude sau prieteni. Curatenia de Craciun a scos la iveala intr-un colt o cutie veche si prafuita cu multe hartii printre care si faimoasele mele carnetele. Asa de tare m-a bucurat ... Si trebuia sa fac macar o reteta de acolo, nu? Asa ca am ales o prajitura cu mult iaurt, cu aroma de lamaie si cu gris (in loc de faina). A fost nemaipomenit de pufoasa si de aromata. 


Ingrediente: 
- 4 oua
- 125 g unt moale 
- 500 g iaurt
- 200 g zahar 
- 500 g gris
- 1 plic praf de copt
- vanilie 
Pentru glazura 
- 150 g zahar
- sucul de la 2 lamai 
- 100 ml apa
- 50 g fulgi de cocos

Preparare

Separati albusurile de galbenusuri. Intr-un vas, bateti untul cu zaharul, galbenusurile , vanilia si iaurtul. Adaugati apoi grisul si praful de copt, iar la final albusurile batute spuma. Asezati compozitia in tava si dati la cuptorul preincalzit timp de 45 minute, aproximativ. 
Pentru glazura puneti intr-un  ibric, zaharul, zeama de lamaie si apa si fierbeti timp de aprox 2 minute.
Cand prajitura este gata (si inca calda) turnati siropul deasupra si acoperiti cu un servet. Lasati sa absoarba siropul si sa se raceasca. Presarati fulgii de cocos si taiati in bucati, dupa placul inimii. 



Merge de minune cu o cafea turceasca, tare!


Bon appetit!

marți, 8 ianuarie 2013

Salata verde, rodie, nuci
Bine v-am gasit dragii mei pe anul acesta! Dupa atatea mancaruri grele de Sarbatori, parca ar merge ceva mai light, sa ne detoxifiem putin.

Asa ca am incropit o salata cu cateva frunze de salata verde rupte bucatele, o mana de nuci si jumatate de rodie. Am pus un pic de zeama de lamaie, un pic de sare si putin ulei de masline. Gata salata!

Bon appetit!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram